Суспільство
30 січня 2018
Набув чинності закон про медреформу
Першими кроками у міністерстві назвали створення Національної служби здоров’я України - національного страховика, який укладатиме договори із закладами охорони здоров’я та закуповуватиме у них послуги з медичного обслуговування населення.
news-image
У вівторок, 30 січня, набув чинності Закон України "Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення".

Про це повідомляється на сайті Міністерства охорони здоров'я, пише «Є!» з посиланням на Укрінформ.

"У вівторок, 30 січня, набув чинності Закон України "Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення" № 2168-VIII від 19.10.2017. Підготовчий етап впровадження медичної реформи триває ще з минулого року. Тепер є законні підстави прийняти низку рішень, щоб вчасно реалізувати заявлений раніше план реформування первинної ланки охорони здоров’я", - йдеться у повідомленні.

Першими кроками у міністерстві назвали створення Національної служби здоров’я України - національного страховика, який укладатиме договори із закладами охорони здоров’я та закуповуватиме у них послуги з медичного обслуговування населення. Планується провести конкурс на посаду голови НСЗУ та двох його заступників. Повноцінну роботу НСЗУ розпочне до липня.

Також розпочався процес автономізації медзакладів - перетворення медичних закладів у комунальні некомерційні підприємства. У такому статусі вони зможуть укласти договори з Національною службою здоров’я України та отримувати пряме фінансування за надані послуги з Державного бюджету.

Для входження в реформу заклад первинної медичної допомоги має обрати медичну інформаційну систему (МІС) та під'єднатися до електронної системи охорони здоров’я, яка наразі працює в тестовому режимі, привести матеріально-технічне забезпечення закладу у відповідність до Табелю технічного оснащення.

Українці почнуть вибирати лікаря первинної допомоги (сімейного лікаря, терапевта, педіатра) і підписувати з ними Декларації з квітня 2018 року. До цього часу підписання Декларацій про вибір лікаря відбувається у пілотному режимі.

Читайте також:Супрун розповіла, коли Україна перейде на оплату медпослуг за кожного пацієнта