Події
30 січня 2018
Суд дав «Топазу» реальний термін
Обвинувачення наполягало на покаранні у вигляді 15 років ув'знення.
news-image

Київський райсуд Харкова визнав винним антимайданівця Гната Кромського, відомого як "Топаз", у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України, участі в масових заворушеннях і незаконному заволодінні авто. Про це повідомляє 30 січня "Громадське ТБ", передає «Є!»

Колегія суддів засудила Кромського до 8 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Обвинувачення наполягало на покаранні у вигляді 15 років ув'знення.

Водночас, за законом Савченко, "Топазу" залишається відбувати лише 2 роки покарання.

"За нашими підрахунками, якщо застосувати так званий закон Савченко, йому залишиться відбувати покарання близько 2 років​", – повідомила пресс-секретар прокурора Харківської області Віта Дубовик.

Обвинувачення заявило, що подаватиме апеляцію на вирок "за наявністю законних підстав".

Засуджений під час свого останнього слова сказав:

"Я не вважаю себе винним, я ніколи не хотів і нікого не просив, щоб була змінена межа території України. Тому я прошу виправдання".

За даними слідства, підсудний був організатором захоплення приміщення Харківської обласної державної адміністрації 1 березня 2014 року, учасником побиття євромайданівців, яких змусили пройти через так званий "коридор ганьби", а також організатором масових заворушень 14 березня 2014 року на вулиці Римарській, під час яких загинули люди.

Топаза затримали 28 березня 2014 року в рамках кримінального провадження, відкритого за фактом штурму Харківської облдержадміністрації 1 березня.

У березні 2014 року Ленінський райсуд Харкова обрав йому запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту.

7 квітня 2014 року він втік з-під домашнього арешту. Пізніше СБУ затримала Кромського під час зустрічі з журналістами російського телеканалу LifeNews.

Кромського звинуватили за ч.1, 2 ст. 294 (масові заворушення), ч.2 ст. 289 (незаконне заволодіння транспортним засобом) та ч.2 ст.110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) КК України.

 

Читайте також: Антимайданівцю Топазу сьогодні оголосять вирок