Суспільство
31 січня 2018
Портников: Ефект від антикорупційного суду буде нульовим. Я це просто гарантую
Віталій Портников: Ми – суспільство корумпованих. Тут немає чистих.
news-image

В Україні можна застосувати цілий пакет ефективних заходів з боротьби з корупцією, не пов'язаних із Національним антикорупційним бюро, Спеціалізованою антикорупційною прокуротурою та антикорупційним судом. Таку думку 25 січня висловив політичний оглядач Віталій Портников в інтерв'ю Ukrlife.TV, передає «Є!».

Це все примхи Заходу. Я точно знаю, як подолати корупцію за п'ять кроків, якби ми хотіли її подолати. Перший пункт – це повна податкова амністія, амністія капіталів для всіх громадян України. Це необхідна умова. Ми побудували корупційний капіталізм. Іншого ладу тут немає, – зазначив він.

Журналіст зазначив, що в Україні всі збагачувалися завдяки корупційним правилам.

Ми – суспільство корумпованих. Тут немає чистих. Це просто треба чітко зрозуміти. Неможлива вибіркова боротьба з корупцією, тому що корупція все одно проб'є собі дорогу, за всіх антикорупційних структур. Антикорупційні структури – це імітація діяльності для наших західних спонсорів. І можливість для приходу до фінансових потоків інших кланів, більше нічого, – підкреслив Портников.

Він додав, що не проти створення антикорупційного суду в Україні.

Ми його повинні створити на тих умовах, які пропонує Захід, щоб отримати гроші. Тому що я знаю, що ефект від цього суду буде нульовим. Я це просто гарантую, – заявив журналіст.

На думку політичного оглядача, українське суспільство очікує розчарування після початку роботи антикорупційного суду. А другим пунктом з боротьби з корупцією має стати податкова реформа.

Потрібно полегшити можливості для бізнесу, для різних ініціатив, створити гнучку систему податків для підприємців. Але жорстко прибрати всі ці псевдозарплати, які зараз існують. Зарплати в конвертах, усі схеми. Несплата податків має стати етично засуджуваним моментом, – підкреслив він.

Портников пояснив, що система корупційного капіталізму зробила всіх громадян України співучасниками злочину, і її потрібно позбутися.

Третій пункт – продаж держвласності. Повністю, за винятком якихось стратегічних речей... Але це має бути третій пункт. Якщо зараз продати ці компанії, це буде частиною корупційного механізму. Четверте – це вільний ринок землі... Земля – теж джерело корупційного збагачення.... П'яте – ми повинні зрозуміти, що ми можемо подати на ринок світовий і на власний, – підсумував він.