У МВФ назвали недостатнім рівень економічного зростання в Україні
Минулого року в економічних показниках України відбулося покращення - зростання сягнуло 2%.
news-image

Україна за останні декілька років змогла суттєво покращити рівень макроекономічного зростання, проте його недостатньо для того, щоб наздогнати країни Європи та покращити рівень життя українців. Про це сказав голова представництва МВФ в Україні Йоста Люнгман під час зустрічі "Глобальний огляд економіки України 2018", передає кореспондент УНН, пише «Є!».

"Раніше Україна не досягла видатних успіхів щодо мікроекономічних показників. Зростання за останні 10 років було нульовим, а зростання після здобуття незалежності в середньому становило лише 1% на рік. Отже, для України в цьому році дуже важливо покращити це зростання", - підкреслив Й.Люнгман.

За його словами, минулого року в економічних показниках України відбулося покращення - зростання сягнуло 2%.

"Ми вважаємо, що воно може збільшитись на 3-3,5% в 2018 році, однак його недостатньо для того, щоб Україна змогла наздогнати країни у Центральній і Східній Європі, його недостатньо, щоб покращити рівень життя українців", - додав він.

Отже, на думку представника МВФ, питання полягає в тому, що можна зробити, щоб утримати та значно покращити рівень зростання, щоб він досяг необхідного.

"Перша частина цього є достатньо нудною, вона пов’язана лише з проведенням певних мікроекономічних заходів, і з одного боку це легко, проте не дуже цікаво. Це пов'язано з низьким рівнем інфляції, і тут НБУ робить гарну роботу", - розповів він, уточнивши, що йдеться про відслідковування зміни цін і реагування на це підвищенням облікової ставки, коли інфляціє перевищує цільовий показник.

Також він відзначив нарощування міжнародних резервів.

На думку Й.Люнгмана, фіскальна політика також має бути контрольованою, щоб сприяти стабілізації економіки та підтримувати довіру до України.

"І, нарешті, підвищення заробітної плати також потрібно зберігати під контролем. Існує спокуса спробувати швидке рішення та збільшити заробітну плату, але це лише знижує конкурентоспроможність і завдає шкоди українцям у довгостроковій перспективі", - підкреслив він.

Читайте також:Ігри в дотації: як аграрії взяли 4 мільярди