Суспільство
2 лютого 2018
Ібупрофен може призвести до безплідності ще ненароджених дівчаток, – французьке дослідження
Популярне знеболювальне може вдвічі зменшити кількість яйцеклітин у яєчниках дівчаток.
news-image

Жінки, які приймають ібупрофен у перші шість місяців вагітності, можуть призвести до безплідності своїх майбутніх донечок. Про це пише «Є!» з посиланням на ZIK.

Вчені виявили, що популярне знеболювальне може вдвічі зменшити кількість яйцеклітин у яєчниках дівчаток, – інформує видання Daily Mail.

Тобто, це говорить про те, що дівчатка, які піддаються впливу ібупрофену в утробі матері, можуть зіткнутися з проблемою мати потомство у майбутньому, оскільки їх організм вироблятиме менше яйцеклітин.

Дослідження, проведене Французьким національним інститутом охорони здоров’я та медичних досліджень, виявило, що у жінок, які під час вагітності приймали ібупрофен, яйцеклітини або помирали, або не змогли утворюватися та ділитися з нормальною швидкістю.

Співавтор дослідження д-р Severine Mazaud-Guittot сказала: «Розвиток фолікулів плода до кінця першого триместру ще не завершується, тому, якщо лікування ібупрофеном було коротким, ми можемо припускати, що яєчниковий резерв дещо відновиться».

«Однак ми виявили, що вживання ібупрофену 2-7 днів різко знижує резерв статевих клітин у яєчниках плода протягом першого триместру вагітності, який після цього повністю не відновлюється».
«Це свідчить про те, що тривалий вплив ібупрофену на плід може призвести до проблем з народжуваністю, та викликає занепокоєння щодо споживання ібупрофену жінками протягом перших 24 тижнів вагітності. Ці дані заслуговують на увагу, зважаючи рекомендації лікарів щодо споживання ібупрофену під час вагітності».

Національна система охорони здоров’я Великобританії рекомендує жінкам уникати прийому ібупрофену протягом перших 30 тижнів вагітності, «якщо ризик для вашого здоров’я не перевищує ризик для вашої ненародженої дитини». За оцінками, близько 3 з 10 жінок приймають знеболювальні препарати, протягом перших трьох місяців вагітності. У дослідженні взяли участь науковці з університетів Единбурга, Шотландія, та Копенгагена, Данія.

Минулого місяця вчені з Единбурзького університету провели аналогічне дослідження щодо вживання парацетамолу, та виявили, що матері, які приймали цей препарат під час вагітності, могли знищити 40% яйцеклітин своїх ненароджених дочок. 

Читайте також:В Україні виготовили унікальний протез руки з інтелектом (відео)