Київ
2 лютого 2018
Депутати Київради вирішили робити селфі в маршрутках і метро, щоб зрозуміти проблеми «індійців»
Народні обранці вважають, що таким чином можливо поліпшити якість перевезень
news-image

Щоб покращити якість пасажирських перевезень в столиці та зрозуміти “проблеми індійців”, депутати Київради щотижня повинні робити селфі в маршрутках. Разом з ними це має робити керівництво “Київпастрансу”. Таку пропозицію депутата “Самопомочі” Сергія Харчука на засіданні транспортної комісії одноголосно підтримали депутати", передає «Є!» із посиланням на Чесно.

Пропоную такий регулярний флешмоб. У нас же люблять люди постити свої селфі на фоні підйомника в Буковелі чи на закордонному гірськолижному курорті. Давайте всі члени комісії і керівництво Київпастрансу один раз на тиждень постить селфі в мережу не “Мамо, я поїв і я в шапці”, а “Мамо, я в 453 чи 417 маршрутці”. А другий тиждень - у метро. І я вам гарантую, що в нас дуже поліпшиться якість перевезень. Серйозно. Бо з вікна затонованого “Рейндж Ровера” дуже погано видно проблеми індійців, - пропонує депутат.

Спершу в комісії до такої пропозиції поставилися не дуже серйозно і з зали залунали голоси “а який хештег буде?”. Голова комісії депутат від БПП Олексій Окопний навіть поцікавився:

“А яким чином це покращить надання послуг приватними перевізниками?”

Ініціатор флешмобу відповів, що коли депутати стануть самі користуватися послугами перевізників, то будуть інакше реагувати на низьку якість перевезень.

Директор департаменту транспортної інфраструктури КМДА Сергій Симонов підтримав ідею покататися в маршрутках і заселфитися.

Я підтримую цю ідею. Треба визначитися із хештегом, щоб ми були в одному інформаційному полі.

За ці кілька днів депутати так і не виклали свої селфі в Facebook.
 

Такі ідеї були б дуже корисними для громадських організацій. Депутатам за законом, належить розподіляти бюджет, контролювати його виконання й впливати на перевізників. Селфі - це просто піар. Ми створили комісію, вийшли на маршрути і з першої маршрутки до останньої в мороз моніторили пасажиропотік. Зранку до ночі, рахували кількість пасажирів, пільговиків, потім інформацію передали в ОДА, яка проводить тендер, щоб вони переконалися, що перевізник має нормальні прибутки і не дає достатньо транспорту, щоб вивозити пасажиропотік вчасно і комфортно, - розповідає голова транспортної комісії Коцюбинської селищної ради Олександра Куцан.

Куцан додає:

З "Укрзалізницею" вже домоглися того, що у нас будуть зупинятися дві човникові електрички увечері. Передали їм депутатські звернення і підписи, добивалися особистого прийому. Депутати можуть тим інструментом, що в них є - запити, звернення, бюджетні кошти, проводити системну роботу, щоб покращити сервіс перевезень. Про метод селфі я чую вперше. І коли розумію, що за це ще голосували в столичній раді, то моєму подиву нема меж. Це що повернулися часи Льоні Космосу?

Симонов на засіданні комісії також повідомив, що департамент КМДА не контролює маршрути й перевізників, а робить це Нацполіція та “Укртрансбезпека”, які мають повноваження штрафувати водіїв і перевізників.

За словами директора департаменту КМДА, у 2016-2017 роках служба перевезень провела 362 перевірки, склала 88 актів, а 23 договори з перевізниками були розірвані. При цьому Симонов бідкається, що якщо немає договору, то немає важелів впливу на перевізника.

Але ми розуміємо, що ми розриваємо договори, а перевізники продовжують їздити, тому що “Укртрансбезпека” їх не штрафує й не знімає. А в нас, якщо ми вже розірвали договір, навіть немає підстав вийти на перевірку, - пояснює Симонов.

У Києві 1000 одиниць комунального транспорту і 1600 - одиниць транспорту приватних перевізників.

“Свободівець” Прохор Антоненко закинув департаменту КМДА, що не збільшується частка комунального транспорту в перевезенні. На це Сергій Симонов заперечив:

Ми рухаємося в бік збільшення комунального транспорту. В тому році придбали 49 великих МАЗів… 25 трамваїв, які повністю повинні оновити рухомий склад Борщагівської лінії, потім будемо працювати над оновленням рухомого складу Троєщинскої лінії швидкісного трамваю.

За рекомендацією Світового банку, в Києві мають бути закриті 30 маршрутів. Для цього їх необхідно ефективно реорганізувати і оновити рухомий склад “Київпастрансу”.

Нам додатково потрібно 230 автобусів, 217 тролейбусів і 70 трамваїв, - пояснює Сергій Симонов.