Суспільство
2 лютого 2018
У Британії проведуть процедуру зачаття дитини від трьох батьків
Всі заявки на проведення операції будуть індивідуально розглядатися Комітетом, і дві жінки вже отримали дозвіл на проведення МЗТ.
news-image
Лікарі медичної клініки при Університеті Ньюкасла отримали дозвіл на створення перших в Британії ембріонів "від трьох батьків". Їх імплантують двом жінкам, які страждають на невиліковні мітохондріальні захворювання, що можуть передатися їх майбутнім дітям, пише «Є!» з посиланням на Еспресо.

Суть процедури штучного запліднення з використанням генетичного матеріалу від двох жінок і одного чоловіка полягає в тому, що ядро ​​з яйцеклітини майбутньої матері переноситься в донорську яйцеклітину зі здоровими мітохондріями.

null

Після цього проводиться штучне запліднення сперматозоїдами. Таким чином, дитина успадкує зовнішність і повний набір з 46 хромосом від своїх батьків, а мітохондріальну ДНК - від жінки-донора.

Парламент Великобританії схвалив легалізацію мітохондріальної замісної терапії (МЗТ) ще в 2015 році, а в березні 2017 Комітет Великобританії із запліднення і ембріології людини (HFEA) видав медичній клініці при Університеті Ньюкасла першу ліцензію на проведення даної процедури.

Всі заявки на проведення операції будуть індивідуально розглядатися Комітетом, і дві жінки вже отримали дозвіл на проведення МЗТ.

З'ясувалося, що обидві жінки страждають від синдрому MERRF - міоклонічної епілепсії з рваними м'язовими волокнами. Зазвичай вона діагностується в ранньому дитинстві або підлітковому віці і проявляється у 1 зі 100 000 людей.

Синдром MERRF викликає раптові спазми, які прогресують до втрати м'язового контролю, слабкості, глухоти і деменції. І, в результаті, призводять до ранньої смерті.

Вивчивши сімейну історію хвороби обох жінок, HFEA прийшов до висновку, що вони з величезною ймовірністю можуть передати дітям своє генетичне захворювання.

При цьому, їм обом було безглуздо проводити процедуру преімлантаційної генетичної діагностики - в їхньому випадку не було шансів, що хоч один з ембріонів буде здоровим. Тому єдиний спосіб народити дітей без спадкових захворювань - замінити уражені мітохондрії донорськими.

Лікарі клініки Ньюкасла не повідомляють, чи вдалося їм уже створити здорові ембріони і на якій стадії знаходиться процедура, посилаючись на лікарську таємницю.

Перші в Британії "діти від трьох батьків" не стануть першими в світі. Так, в 2016 році група американських вчених вже застосувала методику МЗТ для штучного запліднення жінки з синдромом Лея - рідкісного генетичного захворювання, через яке у неї сталося чотири викидня і загинуло двоє дітей.

Щоправда, саму операцію довелося проводити в Мексиці - закони США все ще забороняють подібні процедури. Дитина народилася абсолютно здоровою.

Читайте також:В Україні будуть закривати неефективні наукові установи