Нацбанк різко погіршив прогноз золотовалютних резервів
До кінця 2020 року НБУ прогнозує 18,6 млрд доларів в резервах.
news-image

Національний банк прогнозує зниження золотовалютних резервів до 17,8 мільярда доларів на кінець 2019 року замість раніше очікуваних 21,1 мільярда доларів.

Про це йдеться в інфляційному звіті НБУ, пише «Є!» з посиланням на Економічну Правду.

До кінця 2020 року НБУ прогнозує 18,6 млрд доларів в резервах.

Регулятор вважає, що зовнішні виплати за держборгом в умовах обмеженого фінансування Міжнародного валютного фонду та інших міжнародних фінансових організацій приведуть до зниження золотовалютних резервів.

Для їх відновлення необхідно вже у 2020 році почати нову програму з МВФ, кажуть в НБУ.

"У 2019 і 2020 роках через пікові виплати за зовнішнім держборгом очікується формування дефіциту зведеного платіжного балансу, в результаті чого міжнародні резерви будуть скорочуватися - до 18,6 млрд доларів або трьох місяців імпорту майбутнього періоду", - йдеться в інфляційному звіті.

Нацбанк відзначає, що ключовим припущенням цього прогнозу є співпраця з МВФ за програмою EFF у 2018 році і підписання нової програми в 2020 році.

НБУ очікує отримання 2 млрд доларів протягом цього року за чинною програмою. Це дасть можливість збільшити міжнародні резерви до 20,5 млрд доларів на кінець 2018 року.

Нагадаємо, міжнародні резерви України в 2017 році зросли на 21% і станом на 1 січня 2018 року, за попередніми даними, становили 18,808 мільярда доларів.

Нагадаємо, під час зустрічі з президентом Петром Порошенком у Давосі директор-розпорядник МВФ Крістін Лагард закликала Київ прискорити темп реформ заради економічного зростання і підвищення рівня життя.

Після зустрічі Порошенко заявив, що Україна продовжуватиме співпрацю з МВФ.

Як повідомлялося, Національний банк вважає, що якщо Україна не отримає наступний транш від Міжнародного валютного фонду до липня, то програма співпраці ймовірно припиниться.

Раніше міністр фінансів заявив, що припинення співпраці з Міжнародними фінансовими організаціями світить проблемами з платоспроможністю держави.

Читайте також:Іноземні партнери не повинні тиснути на Україну, – Ігор Палиця