Суспільство
5 лютого 2018
Ян Томаш Ґросс: Серед поляків були такі, що видавали євреїв німцям
Американський соціолог та історик прокоментував новелізацію закону про Інститут національної пам’яті Польщі.
news-image

Американський соціолог та історик Ян Томаш Ґросс заявив про випадки співпраці поляків з Німеччиною у злочинах проти єврейського населення, передає «Є!» із посиланням на Польське радіо.

В інтерв’ю німецькому виданню «Welt am Sonntag» він, зокрема, сказав:

«Нагадую полякам про неславний розділ їхньої історії; саме цей розділ прагнуть сьогодні – особливо консервативні політики правого спрямування – усунути з публічних дебатів».

Цими словами Ян Томаш Ґросс прокоментував ухвалену в Польщі новелізацію закону про Інститут національної пам’яті.

Він також нагадав, що екс-президент Польщі Алєксандер Кваснєвський перепросив за вбивство євреїв у місцевості Єдвабне.

Ян Томаш Ґросс, автор резонансної книжки «Сусіди» про цей погром 10 липня 1941 року, висловив погляд, що наслідком новелізації закону про ІНП може стати обмеження свободи наукових досліджень на тему участі поляків у німецьких злочинах.

За його словами, «зараз чимало істориків займається польською співучастю у Голокості. Євреї, які завдяки допомозі поляків могли знайти безпечний притулок, тікаючи від SS, розповідають про те, як їх самих та їхніх побратимів поляки шантажували, били і переслідували».

На думку Яна Томаша Ґросса, наслідком закону про ІНП в нинішній формі може стати притягнення до кримінальної відповідальності євреїв, які нагадуватимуть про факти, незручні для польської громадської думки.

У новелізації закону про ІНП передбачається кримінальна відповідальність за приписування польській державі і народові відповідальності або співвідповідальності за злочини нацистської Німеччини. Проте, це не стосується зокрема наукових досліджень.

Читайте також: Через скандальний польський закон єврейський «Марш живих» можуть перенести з Польщі в Україну