Суспільство
6 лютого 2018
Яка Оксана, така й весна: сьогодні вшановують пам’ять преподобної Ксенії
Якщо на Ксенію хороша погода — весна буде яскравою.
news-image

6 лютого православні християни та греко-католики вшановують пам’ять преподобної Ксенії. У народі цей день називають «Оксанин день», «Оксани-Дороти» й примічають: «Яка Оксана – така й весна». Про це пише «Є!» з посиланням на Прес Центр.

Преподобна Ксенія (світське ім’я Євсевія) народилася в аристократичній родині в Римі, була єдиною дочкою знатного римського сенатора. Батьки мали намір віддати її заміж, однак щоб уникнути шлюбу, вона таємно пішла з батьківського дому з двома відданими їй служницями та відплила на кораблі. Зустрівшись, по Промислу Божому, з настоятелем обителі Святого Апостола Андрія, який перебував у місті Мілассе, в Кесарії, вона прохала його взяти її разом зі супутницями в Мілас.

Там він знайшов їм житла на відокремленому місці, що знаходилися поблизу церкви. Свята діва купила їх за гроші, взяті з дому, а потім побудувала невелику церкву в ім`я Святого Першомученика Стефана та незабаром влаштувала жіночий монастир, зібравши кілька дівчат і присвятивши їх Христу.

Ігумен Павло піклувався про них. Він і постриг Святу Ксенію з її двома рабинями в чернечий чин. Після цього Єпископ Міласса, Павло, посвятив Ксенію в диякониси, як достойну цього звання за доброчесного життя.

Коли ж прийшов час її відходу із земного життя, Преподобна Ксенія закликала всіх сестер своїх у монастирську церкву. Помолившись, вона попросила всіх сестер вийти на деякий час і залишити її одну для молитовних роздумів. Коли всі вийшли з храму, вона зачинилася там одна, а дві рабині її, залишившись перед дверима, спостерігали: вони бачили, як свята молилася, схиливши на землю свої коліна, а потім серед молитви хрестоподібно простяглася на землі. Свята Ксенія лежала так досить довго, раптово засяяло в церкві світло й при цьому сильні пахощі почали виходити з церкви. Сестри поспішно увійшли всередину та хотіли підняти її з землі, але вона вже відійшла до Бога. Сталось це 6 лютого.

Наші предки цього дня підмічали: «Вранці сорока стрибає з гілки на гілку – на відлигу». А ось якщо зайці чутливо сплять і здалеку чують мисливців – стоятиме суха морозяна погода, а коли вибігають з-під ніг – відлига втримається. А ще казали, якщо на Ксенію хороша погода — весна буде красна.

Читайте також:Переможець Євробачення-2017 вперше після пересадки серця виступив на публіці (відео)