Світ
6 лютого 2018
Дуда підпише антибандерівський закон
Відповідний закон прямо забороняє звинувачувати поляків у злочинах часів Другої світової війни, але і ставить дії українських націоналістів в 1925-50 роках в один ряд зі злочинами нацистів.
news-image

Дуда попросить Конституційний трибунал дати роз'яснення щодо законопроекту Президент Польщі Анджей Дуда заявив у вівторок, що підпише оспорюваний так званий "антибандерівський закон", незважаючи на протести з боку Ізраїлю та Сполучених Штатів. Про це повідомляє «Є!» з посиланням на РБК.

Дуда також сказав, що він попросить Конституційний трибунал дати роз'яснення щодо законопроекту. Видання зазначає, що ймовірно, вони будуть випущені після його вступу в силу.

Нагадаємо, раніше ЗМІ писали, чому Україні загрожує прийнятий польським Сенатом закон, що забороняє "бандерівську ідеологію". Відповідний закон прямо забороняє звинувачувати поляків у злочинах часів Другої світової війни, але і ставить дії українських націоналістів в 1925-50 роках в один ряд зі злочинами нацистів.

Ні експерти, ні депутати, ні дипломати не сумніваються в тому, що з-за нового закону відносини України та Польщі можуть значно погіршитися, писало РБК-Україна. Незважаючи на те, що голосування в Сенаті передували тривалі дебати між депутатами від правлячої партії і представниками опозиції, які пропонували свої правки в закон, здатні пом'якшити ефект від його прийняття, документ все ж був прийнятий без змін. Негайно прийнятий Сенатом закон прокоментували в Держдепартаменті США.

Слідом за Америкою категоричне невдоволення тим, що закон забороняє звинувачувати поляків у причетності до злочинів Голокосту, висловив і Ізраїль. Пізніше міністр транспорту та безпеки дорожнього руху, а також міністр розвідки Ізраїлю Ісраель Кац, в знак протесту проти польського закону, закликав главу уряду Біньяміна Нетаньяху негайно відкликати з Польщі ізраїльського посла Анна Азарі для проведення консультації. Крім того, не соромився у виразах і голова Європейської ради Дональд Туск.

Як повідомлялося, в Україні прийнятий польським Сенатом закон вже назвали "антибандерівсиким". В самій Польщі, представники радикальних партій називають "українські" пункти закону боротьбою з "бандеризмом". Співголова групи з міжпарламентських зв'язків України і Республіки Польща Оксана Юринець (БПП) розповіла, українські депутати до останнього сподівалися, що Сенат все ж не прийме закон, який "містить небезпечні норми, що погрожують права українців, які проживають у Польщі.

Цей закон спрямований проти демократії і свободи слова", - впевнена народний депутат.

Вона також підкреслила, що реакція українського МЗС і президента "цілком адекватна". Юринець додала, що у понеділок, 5 лютого, Верховна Рада також зробить офіційну заяву з приводу польського закону.

Віце-президент парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ), народний депутат Володимир Ар'єв (БПП) впевнений, що якщо закон все ж таки вступить в силу, то, перш за все, він нашкодить самим полякам. 

"Основний шкоду закон завдасть самим полякам, у яких є точка зору, відмінна від точки зору польських парламентарів. Поки варто переконувати Польщу в тому, що цей закон шкідливий, в першу чергу, їй самій", - пояснив Ар'єв.

Читайте також:Верховна Рада звернулася із заявою до Польщі через закон про заборону бандерівської ідеології (відео)