Політика
6 лютого 2018
Відповідальність за загострення українсько-польських відносин лежить на польській стороні - нардеп
На думку Бориса Тарасюка, підписання президентом Дудою "антибандерівського" закону завдасть удар відносинам між країнами.
news-image

Прийняттям так званого "антибандерівського" закону польські депутати перешкоджають діалогу між українським та польським суспільством. Таку думку висловив під час брифінгу у Верховній Раді нардеп, екс-міністр закордонних справ України Борис Тарасюк, передає кореспондент «Є!»

"Складається враження, що польська влада намагається зробити все для того, щоб "здивувати" цілі народи та обурити їх. Про це, зокрема, свідчить реакція на польський закон не лише в Києві, але й в самій Польщі, Вашингтоні, Тель-Авіві, Брюсселі, Канаді та інших країнах світу", - зазначив нардеп.


На думку політика, неважко прослідкувати тенденцію, яка свідчить про те, що "польська влада на чолі з партією "Право і справедливість" взяла курс на загострення українсько-польських взаємин".

"Вся відповідальність за цей курс лежить саме на польській стороні. Нагадаю, що в липні 2016 року польській парламент прийняв провокаційні антиукраїнські резолюції, які паплюжать нашу історію та український народ. За всі ці дії польська сторона має нести відповідальність", - вважає Борис Тарасюк.


Він також висловив думку, що сьогодні імовірно президент Польщі Анджей Дуда підпише скандальний закон.

"Тим самим, буде вчергове завдано удар по українсько- польських взаєминах", - наголосив нардеп.


Політик зауважив, що сьогодні народні депутати України не діяли за принципом "сам такий", голосуючи за прийняття "Заяви Верховної Ради України у зв’язку з ухваленням Сеймом і Сенатом Республіки Польща змін до закону про Інститут національної пам’яті".

"Верховна Рада показала хибність позиції польських парламентарів та польської влади в цілому, і закликала до того, щоб і президент республіки, і Сенат, і Сейм, повернулися до конструктивних, зважених взаємин з Україною та стратегічного партнерства, яке існувало між Україною та Польщею", - підсумував нардеп.


Нагадаємо, 26 січня 2018 року Сейм Республіки Польща та 1 лютого 2018 року Сенат Республіки Польща ухвалили зміни до закону Республіки Польща про Інститут національної пам’яті – Комісії з розслідування злочинів проти польського народу та інших законодавчих актів. Цей закон криміналізує заяви щодо історичних питань, у тому числі заяви із запереченням «злочинів українських націоналістів».
У зв’язку з цим народні депутати сьогодні прийняли відповідну Заяву, в якій, зокрема, закликали Президента Республіки Польща "скористатися своїми конституційними повноваженнями та спільно з Сеймом та Сенатом Республіки Польща повернути в українсько-польські відносини зваженість, раціональність та доброзичливість".

Читайте також: Розпочалась робота восьмої сесії Верховноі Ради VIII скликання