Київ
6 лютого 2018
У січні овочі в Києві коштували дорожче, ніж у Варшаві
Сумно за українців, адже рівень наших доходів менший, ніж у поляків, у 4 рази. Різниця в купівельній спроможності між нашими країнами продовжує зростати.
news-image

Асоціація постачальників торговельних мереж проаналізувала динаміку цін на овочі за січень 2018 року, за даними "АПК-Інформ". Аналіз наведених цін базується на моніторингу оптових ринків "Столичний" у Києві та "Броніше" у Варшаві, пише «Є!» з посиланням на 112.

Найбільше за січень на "Столичному" ринку зросла ціна на білокачанну капусту і буряк – на 33%. Морква додала в ціні 25%, а картопля з цибулею – 14%. Тобто тільки за перший місяць 2018 року овочі борщового набору подорожчали на 14-33%. Для порівняння ті самі овочі в січні торік, за даними Держстату, показали таке подорожчання: картопля – на 16%, морква – на 9%, капуста та буряк – на 8%, а цибуля – на 4%. Таким чином, ми бачимо, що у 2018-му ціни на овочевий кошик зросли стрімкішими темпами, ніж торік. Звісно, офіційна статистика дасть більш помірні цифри.

Картопля. На 31 січня 2018 року середня ціна на картоплю становила на "Столичному" 4 грн за кілограм. Таким чином, за перший місяць 2018 року цей продукт подорожчав на 50 коп., або на 14%. У Польщі картопля, навпаки, подешевшала на 73 коп., або на 19%. На кінець січня її середня ціна становила 3 грн за кілограм. Різниця в цінах на картоплю між нашими країнами становить уже 33% на користь поляків.

Капуста. На київському ринку білокачанна капуста на кінець першого місяця 2018 року коштувала в середньому 4 грн за кілограм, тобто подорожчала на 1 грн, або на 33%. За січень ціна у Варшаві практично не змінилася і становила 3 грн. Тобто різниця між цінами також становить 33%. І знову не на користь українців.

Цибуля. Протягом січня ціна на українську цибулю дорожчала, а на польську дешевшала. На київському та варшавському оптових ринках середня ціна вирівнялась і становила 4 грн за кілограм. Порівняно з кінцем грудня на ринку "Столичний" цибуля подорожчала на 50 коп., або на 14%, а на "Броніше" подешевшала на 40 коп., або на 9%.

Морква. На 31 січня її вартість на київському оптовому ринку становила 5 грн за кілограм. За місяць морква подорожчала на 1 грн, або на 25%. За січень вона подорожчала і на варшавському ринку майже на 1 грн, або на 17%, тобто її вартість становить 7 грн за кілограм.

Буряк. Подорожчав як в Україні, так і в Польщі та коштує 6 грн за кілограм у обох столицях. На ринку "Столичний" цей продукт подорожчав на 1,5 грн, або на 33%, а на "Броніше" – на 1,2 грн, або на 25%.

Перець солодкий. В Україні ціни практично не змінились, тоді як у Польщі трохи знизилися - на 1,1 грн, або на 2%. У Києві солодкий перець коштує 75 грн за кілограм, а у Варшаві – 59 грн. Цей продукт є доступнішим для наших сусідів на 27%.

Томат. Цей продукт за місяць подешевшав в обох країнах. На ринку Києва – на 20 грн, або на 33%, а у Варшаві – на 22,5 грн, або на 39%. Середня українська ціна – 40 грн, а польська – 36 грн за кілограм. І тут ми переплачуємо 11% порівняно з Польщею.

Печериці. Єдине, що з цього набору коштує дешевше в Україні, — то це гриби. За місяць середня ціна на ринку "Столичний" не змінилась і становить 35 грн за кілограм. У Польщі вони додали в ціні майже 13 грн, або 31%, і коштують 54 грн.

Підсумок: сумно за українців, адже рівень наших доходів менший, ніж у поляків, у 4 рази. Різниця в купівельній спроможності між нашими країнами продовжує зростати.

Читайте також:Партія Наш край пропонує встановити жорсткий контроль за цінами на ліки