Суспільство
12 лютого 2018
Саакашвілі втратив законні підстави для перебування в Україні — МЗС
Проти Саакашвілі порушена низка кримінальних справ.
news-image
Польська сторона надала згоду на реадмісію колишнього президента Грузії та екс-очільника Одеської ОДА Міхеїла Саакашвілі відповідно до Угоди між Україною та Європейським співтовариством про реадмісію осіб 2007 року.

Про це йдеться в повідомленні Міністерства внутрішніх справ на сторінці у Facebook, передає «Є!».

Під час проведення злагоджених міжвідомчих відпрацювань, в одному із закладів громадського харчування, правоохоронці виявили особу без громадянства Саакашвілі М.Н. Стосовно нього на запит ДМС польська сторона надала згоду на реадмісію. Відповідно до Угоди між Україною та Європейським співтовариством про реадмісію осіб 2007 року, - йдеться у повідомленні.

МВС зазначає, що враховуючи те, що рішенням територіального органу міграційної служби було негативно розглянуто заяву Саакашвілі про визнання біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту, яке було визнано законним у судовому порядку, Саакашвілі втратив законні підстави для подальшого перебування на території України.

З метою виконання двосторонньої міжнародної Угоди про реадмісію осіб Саакашвілі М.Н. передано польській стороні, - зазначає МВС.

Як повідомлялося, раніше польські прикордонники поінформували, що Саакашвілі прийнятий на території Польщі.

12 лютого соратники Саакашвілі заявили про його затримання невідомими в центрі Києва. У СБУ, Генпрокуратурі і поліції Радіо Свобода повідомили, що Саакашвілі не затримували.

Згодом Державна прикордонна служба заявила, що Саакашвілі повернули до країни, звідки він «прибув, порушуючи українське законодавство».

У липні 2017 року Саакашвілі указом Президента України втратив українське громадянство. Чинність його закордонного паспорта громадянина України після втрати громадянства скасована.

Саакашвілі 10 вересня 2017 року потрапив на територію України, не пройшовши прикордонного контролю. У вересні суд визнав Саакашвілі винним у незаконному перетині кордону України. Крім того, суд відмовив Саакашвілі у позовних вимогах до державної міграційної служби у визнанні його біженцем.

Проти Саакашвілі порушена низка кримінальних справ у його рідній Грузії, яка вже тривалий час домагається від України його видачі.