Суспільство
13 лютого 2018
Стало відомо, скільки українців готові до участі в акціях соціального протесту
Зросла частка тих, хто говорить про неготовність брати участь в будь-яких акціях масового протесту.
news-image

Менше половини дорослого населення України висловило готовність до участі в акціях соціального протесту. При цьому більшість із них має намір брати участь у таких видах акцій, як виборча кампанія і збір підписів під колективними зверненнями, про що свідчать дані грудневого опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), оприлюднені у вівторок, передає «Є!» із посиланням на Інтерфакс.

Згідно з результатами соцдослідження, в акціях протесту готові брати участь 40% дорослих жителів України. У порівнянні з попередніми роками рівень готовності до участі в таких акціях виріс з 43% в грудні 2014 року до 49% в грудні 2016 року, а потім знизився до 40% в грудні 2017 року.

Зросла частка тих, хто говорить про неготовність брати участь в будь-яких акціях масового протесту: з 46% в 2016 році до 53% в 2017 році.

Найбільша кількість людей, як і раніше, готова вдатися до таких форм соціального протесту, як участь у виборчій кампанії (28,9%), збір підписів під колективними зверненнями (16,5%), санкціоновані мітинги і демонстрації (9,6%). Від 2% до 3% респондентів відзначали, що готові взяти участь у страйку, бойкот, пікетування державних установ, несанкціонованих мітингах і демонстраціях. Про готовність брати участь в захопленні будівель і голодування заявили по 0,7% респондентів. Ідею створення збройних формувань підтримали 0,6% опитаних.

У регіональному розрізі картина така: рівень готовності до участі в акціях протесту загалом відносно нижче в Західному регіоні (35%) порівняно з іншими. Жителі Південного регіону значно частіше, ніж інші, готові брати участь в зборі підписів під колективними зверненнями, а жителі Центрального регіону менше готові до участі в страйках порівняно з жителями Західного і Південного регіонів.

КМІС провів всеукраїнське опитування громадської думки з 1 до 14 грудня 2017 року. Методом особистого інтерв'ю опитано 2039 респондентів, які проживають у 110 населених пунктах всіх областей України (крім АР Крим) за стохастичною вибіркою, репрезентативною для населення України старше 18 років. У Луганській і Донецькій областях опитування проводилися тільки на територіях, контрольованих України.

Читайте також: «Намолили»: хто стоїть за Десятинним МАФом