Світ
13 лютого 2018
У Кракові встановлять вежу, яка очищує повітря від смогу (відео)
Конструкція всмоктує смог зверху, пропускає брудне повітря через фільтри, потім випускає через 6-гранні отвори вже очищене повітря.
news-image

У польських містах взимку, коли на додачу до промислових викидів частина населення активно опалює приміщення вугіллям, рівень забруднення повітря перевищує норму в 6–9 разів.

Щоб допомогти очистити повітря, голландський дизайнер Даан Руозгаард створив у 2015 році переносний очищувач повітря висотою 7 метрів під назвою Smog-Free Tower («Вежа – очищувач від смогу»), повідомляє Business Insider, пише «Є!».

Зараз вежа встановлюється в столиці Польщі, в парку Джордана у Кракові, де вона буде знаходитися і очищати повітря з 16 лютого по 15 квітня.

Конструкція всмоктує смог зверху, пропускає брудне повітря через фільтри, потім випускає через 6-гранні отвори вже очищене повітря.

Вежа може очищати 30 000 куб. м повітря за годину і споживає при цьому не більше енергії, ніж водяний котел.

 

Компанія винахідника Studio Roosegaard називає цю вежу першим у світі пилососом для смогу.

Проект був профінансований на Kickstarter. На нього пішло близько трьох років досліджень і розробок, і у вересні 2015 року в Роттердамі Руозгаард нарешті зміг продемонструвати свою машину. У 2016 році команда Studio Roosegaard співпрацювала з Міністерством екології Китаю, встановивши гігантські очищувачі повітря у чотирьох китайських містах, які страждають від смогу.

Як повідомляється, Польщу цими днями огорнув сильний смог. Мешканці Варшави, Кракова, Лодзі та Кельце дихають забрудненим повітрям. Найгірша ситуація у Малопольському воєводстві, де вміст токсинів у повітрі перевищує норму на 900%. Погана ситуація й у Варшаві, де рівень пилу PM2.5 в повітрі досягає 700% від норми. Аналогічна ситуація – в Лодзі, Познані, Ольштині й Куяві.

За інформацією ЗМІ, 33 із 50 найбільш забруднених міст Європи знаходяться в Польщі. Польський уряд розгорнув у ЗМІ широку кампанію проти спалювання сміття та вугілля.

Читайте також:У США навушник Apple AirPod почав диміти прямо у вусі користувача

Читайте також:У Токіо побудують перший 70-поверховий хмарочос з дерева