Суспільство
14 лютого 2018
«Приватбанк» зазнав у 2017 році збитків на майже 23 мільярди гривень, – НБУ
"Приватбанк" у 2017 році став найнеприбутковішим банком України.
news-image

Підвівши підсумки 2017 року, Нацбанк вказав на найменш продуктивні фінансові установи. За даними регулятора, найбільші збитки мали "Приватбанк" (22,966 мільярда гривень), "Промінвестбанк" (7,656 млрд) і "ВТБ Банк" (4,112 млрд).

Про це йдеться у статті Наталії Лебідь для сайту "24", передає «Є!».

За словами фінансового директора банку Галини Пахачук, збиток установи за підсумками 2017 року може бути пояснений, зокрема, зниженням отриманих на його баланс у 2016 році заставних активів.

На жаль, нам довелося у 2017 році продовжити роботу з оцінки справедливої вартості активів, які держава придбала в 2016 році: великі АЗС, нафтобази, знаменитий "Буковель", які були передані у власність держави за завищеною вартістю. Відповідно до рекомендацій нашого міжнародного аудитора була проведена оцінка їхньої справедливої вартості і, відповідно, уцінка. Саме питання уцінки цих активів призвело до збиткової діяльності Приватбанку за підсумками 2017-го року, – заявляє чиновниця.

Існує також й інше пояснення подібного стану речей. За словами колишньої голови Нацбанку Валерії Гонтаревої, станом на 1 грудня 2016 року банку не вистачало 148 мільярдів гривень капіталу. Це й було головною причиною націоналізації банку, який колишні власники Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов використовували для кредитування своїх же компаній. Понад 97% корпоративного кредитного портфеля припадало на кредити для пов'язаних осіб, заявляла Гонтарева.

Наприкінці 2016-го левова частка кредитного портфеля була консолідована в кредити 36 позичальникам, зв'язаним із колишніми акціонерами і групами афілійованих з ними осіб. Більшість цих кредитів не погашується, що й зумовлює збитковість фінустанови, переконані у Нацбанку.

З таким баченням ситуації категорично не згодний колишній власник "Привату" Ігор Коломойський. Він назвав збитки банку і 97% пов'язаних кредитів, про які говорила Гонтарева, "міфічними", а сам кредитний портфель банку – "збалансованим і підтвердженим міжнародним аудитом". Ба навіть більше: у краху "Привату" олігарх звинуватив НБУ.

"Приватбанк" став жертвою свавілля НБУ, який, постійно змінюючи свої власні нормативи, придумував все нові і нові способи штучного зниження капіталізації банку, – заявляв Коломойський ще рік тому.

Слід зазначити, що віднедавна Приватбанк має нового керівника – у січні цього року його правління очолив чеський спеціаліст Петр Крумханзл. Він має досвід роботи у низці європейських банків, зокрема у чеському відділенні австрійського Raiffeisenbank. Що ж стосується фінансових планів на найближче майбутнє, то, за словами Галини Пахачук, спостережна рада "Приватбанку" затвердила бюджет фінустанови на 2018 рік з прибутком більше 4 млрд гривень.

У 2017 році ми отримали збиток, але в цьому році ситуація змінилася: у січні "Приватбанк" отримав 1 млрд гривень прибутку, що на сьогоднішній день прибуток становить 2,5 млрд гривень, – сказала Пахачук.