Суспільство
15 лютого 2018
Помер пастор, якого катували на території «ДНР»
Олександру Хомченку було 59 років.
news-image

Помер пастор Олександр Хомченко, який пройшов через катування бойовиків підтримуваного Росією угруповання «ДНР». Хомченку було 59 років. Останнім часом він вів богослужіння у Мар’їнці, передає «Є!» із посиланням на Радіо Свобода.

До подій весни 2014-го року, відомих як «русская весна», Олександр Хомченко був пастором протестантської церкви у Донецьку.

Хомченко був одним із організаторів «Молитовного Майдану» у Донецьку і вів богослужіння навіть тоді, коли «російські танки уже увійшли у Донецьк». Після одного з богослужінь Хомченка арештували. Дев’ять днів його утримували у захопленому приміщенні обласного управління МВС Донецька, а пізніше – у бомбосховищі військового комісаріату Макіївки.

Після звільнення Олександр Хомченко розповів правозахисникам Центру Громадянських свобод, що його дуже били і піддавали тортурам, зокрема на дибі. За словами Хомченка, його катували представники російської розвідки.

«Коли мене підняли на дибу і одягли протигаз – в очах потемніло. Я відчув, що втрачаю свідомість та інстинктивно набрав повітря у легені, а вони підставили ватку з нашатирним спиртом. Потім перекривали кран, а потім відкривали занурювали шланг у воду», – розповів пастор Хомченко.

Олександр Хомченко є одним із десяти колишніх заручників угрупувань «ЛНР/ДНР», які розповіли свої історії для спільного проекту Центру громадянських свобод, Фундації «Відкритий діалог» та Радіо Свобода – «Заручники війни. Вони пройшли крізь пекло».

Читайте також: Доба в АТО: ворог здійснив 14 обстрілів, 4 бійців ЗСУ поранено