Суспільство
15 лютого 2018
Клімкін прокоментував відмову українських угорців від консультацій щодо мовної статті
Консультації були заплановані на 14 лютого.
news-image

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін висловлює подив у зв'язку з відмовою представників угорської національної меншини від участі в запланованих  консультаціях із Міністерством освіти і науки України щодо мовної норми закону про освіту, передає «Є!» із посиланням на Інтерфакс.

"Якісь "метаморфози"- угорці то вимагають консультацій, то самі ж від них відмовляються. Читаючи висновок Венеціанської комісії, угорці, мабуть, плутають угорську мову з російською - начебто мови різні, сподіваюся і підходи будуть різними", - написав П.Клімкін на своїй сторінці в соцмережі Facebook в четвер.

Як повідомлялося, раніше міністр освіти і науки Лілія Гриневич повідомила, що представники угорських громад відмовилися брати участь у консультаціях із Міносвіти щодо виконання мовної норми закону про освіту, запланованих на 14 лютого.

28 вересня 2017 року набув чинності закон України "Про освіту", який, серед іншого, визначає, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова, але, відповідно до освітньої програми можуть викладатися одна або кілька дисциплін двома і більше мовами - державною, англійською, іншими офіційними мовами ЄС. Особам, які належать до національних меншин, гарантується право на навчання рідною мовою поряд із українською мовою в окремих класах (групах) комунальних закладах дошкільної та початкової освіти.

МЗС Угорщини 26 вересня заявило про намір країни блокувати зближення України і ЄС через закон про освіту. МЗС України направило закон на експертизу до Венеціанської комісії. 8 грудня Міністерство освіти і науки України повідомило, що Венеціанська комісія не підтримала обвинувачення Угорщини у звуженні прав національних меншин у статті про мову навчання в законі України "Про освіту".

У Міносвіти заявили про готовність імплементувати рекомендації комісії і розробили три моделі імплементації мовної статті в законі "Про загальну середню освіту".

7 лютого заступник голови МЗС України Василь Боднар за результатами візиту до Закарпатської області написав у "Твіттері" про те, що з представниками Угорщини узгоджені ключові питання щодо врегулювання мовного питання.

14 лютого Кабінет Міністрів України схвалив і передав до Верховної Ради законопроект, згідно з яким запропоновано продовжити перехідний період імплементації мовної статті закону "Про освіту" з 2020 до 2023 року. За словами Л.Гриневич, ці зміна необхідно затвердити для реалізації пропозицій Венеціанської комісії.

Читайте також: Угорська меншина відмовилася від консультацій щодо мови освіти – Гриневич