Війна
15 лютого 2018
Україна змінює тактику на Донбасі
Кремль намагається через п'яту колону, розірвавши Мінські угоди, примусити до свого сценарію - прямого діалогу Києва і Донбасу.
news-image

Росія намагається усунутися від Мінського формату, тому головним завданням України у 2018 році є миротворці на Донбасі.

Про це на брифінгу заявила перший віце-спікер, переговорник у контактній групі Ірина Геращенко, повідомляє «Є!» з посиланням на Gazeta.

"Кремль намагається через "п'яту колону", розірвавши Мінські угоди, примусити до свого сценарію - прямого діалогу Києва і Донбасу. Цього не буде", - сказала вона.
"Окупаційний режим поставив там своїх маріонеток. І Київ буде розмовляти не з ляльками, а з ляльководами, які сидять у Кремлі. Тому дуже важлива участь Російської Федерації у цих групах. Щоб ми з партнерами примушували РФ до виконання угод", продовжила Геращенко.

На сьогодні не виконано жодного з пунктів "Мінська", зауважила віце-спікер.

"Це примушує до іншої тактики. Тому ключовим завданням на 2018 рік для України є тема миротворців... Путін вкинув свою гібридну версію миротворців, які насправді не можуть бути прийняті світовою спільнотою - місія заради охорони місії самим ОБСЄ, такого ніде немає у світі", - заявила вона.

Українська сторона наполягає: миротворці повинні працювати на всій окупованій території до російського кордону, пояснила Геращенко.

"Отримати широкий мандат такої собі тимчасової адміністрації, примусу до миру", - додала віце-спікер.
"Російський сценарій - встановити так звану "миротворчу місію" на лінії зіткнення, відрізавши Донбас від України, заморозити конфлікт. Цього не буде", - заявила Геращенко.

Росія анексувала Крим у березні 2014-го. Влітку того ж року збройні сили РФ почали брати пряму участь у бойових діях проти Збройних сил України на Донбасі. Через російську агресію на Донбасі загинули понад 10 тис. українців.

Читайте також:У штабі АТО повідомили про загибель морських піхотинців