Події
15 лютого 2018
Турчинов заявив, що не наказував збивати гелікоптер, в якому летів Янукович
Турчинов зазначив, що звертався до прикордонників із закликом не надавати гелікоптеру, в якому пересувався Янукович, можливості покинути територію України.
news-image

Секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Турчинов заявив, що не надав накази чи розпорядження збивати гелікоптера, в якому пересувався екс-президент України Віктор Янукович у лютому 2014 року.

Про це він сказав в якості свідку під час допиту у справі про держзраду Януковича, трансляцію вів телеканал "112 Україна", пише «Є!».

Турчинов зазначив, що звертався до прикордонників із закликом не надавати гелікоптеру, в якому пересувався Янукович, можливості покинути територію України. 

"Стало відомо, що він спробує із Харкова перетинати українсько-російський кордон і покинути таким чином території України. Щоб не допустити зникнення важливої документації, ресурсів країни, або зрадників і злочинців, які могли перебувати з Януковичем, зокрема міністр МВС, керівник СБУ, які також могли бути разом з ним, я звернувся до прикордонної служби і попросив не давати можливість вилітати гелікоптеру Януковича за межі країни. Він сів у Донецьку, відмовився спілкуватися із будь-якими представниками української влади і зник із Донецького аеропорту у невідомому напрямку", - розповів секретар РНБО.

У відповідь на питання, чи надавав будь-які накази чи розпорядження на збиття гелікоптера, в якому летів Янукович, Турчинов сказав: "Ні, таких наказів чи розпоряджень мною не надавались".

Нагадаємо, 22-23 лютого 2014 року, після посилення кризи в Україні четвертий президент України Віктор Янукович залишив власну державу, перебравшись до Росії, де дав прес-конференцію, а пізніше 11 березня виступив у Ростові із заявою, що "він живий".

Нещодавно під час допиту у справі проти Януковича екс-охоронець Віктор Різниченко повідомив, що ввечері 21 лютого 2014 року Янукович, його родина та охоронці вилетіли двома вертольотами з резиденції "Межигір'я" до Харкова. З Харкова вони вилетіли двома літаками Falkon у невідомому напрямку, але диспетчер "Украероруху" передав екіпажу вимогу Олександра Турчинова повернутися на аеродром. Літаки сіли в Донецьку, і Янукович з охороною пересіли в автомобілі та поїхали в бік Криму. 23 лютого з Анапи його було доставлено літаком до Криму, зокрема до Ялти і на базу Чорноморського флоту РФ.