Політика
16 лютого 2018
Дуда просить КС перевірити статті скандального закону, де згадані «українські націоналісти»
6 лютого президент Польщі підписав поправки в закон про Інститут національної пам'яті Польщі.
news-image

Президент Польщі Анджей Дуда попросив Конституційний суд перевірити статті закону про Інститут національної пам’яті, в яких згадуються "українські націоналісти" і термін "Східна Малопольща". Про це йдеться у тексті позову, опублікованому на сайті Конституційного суду Польщі, передає «Є!» із посиланням на Європейську правду.

"Цьому закону закидають невідповідність Конституції" - йдеться в описі справи.

Зокрема, серед таких, що не відповідають Конституції, названі статті 55а, 42.1, 31.3,54.1.

Крім того, закону закидається невідповідність Конституції  у частині "статті 1.1 у частині, що стосується слів "українських націоналістів", і статті 2а у частині, що стосується слів "українські націоналісти", а також слів "Східної Малопольщі" статтям 2 та 42. 1 Конституції у зв'язку зі статтею 31. 3 Конституції".

Раніше глава МЗС Польщі Яцек Чапутович заявив, що Конституційний суд Польщі може взяти до уваги побоювання українців щодо закону і дещо змінити його.

6 лютого президент Польщі Анджей Дуда підписав скандальні поправки в закон про Інститут національної пам'яті Польщі, який серед іншого передбачає покарання за заперечення злочинів українських націоналістів. Водночас він направив закон до Конституційного суду на перевірку. 

Читайте також: «Ми, як і в часи Януковича, опинилися на межі диктатури» - низка партій заступилися за Саакашвілі