Суспільство
17 лютого 2018
Держзрада та тероризм: нові подробиці про затриманих прикордонників
За результатами кількох місяців роботи.
news-image

У Харкові проведено спецоперацію, під час якої було затримано заступника начальника Харківського прикордонного загону. За даними слідства, він допомагав підозрюваним в участі в терористичній "ЛНР" потрапляти на території України. А також вів таємні переговори з представниками терористичної організації "ЛНР", плануючи отримати керівну посаду у фейковому "Міністерстві державної безпеки".

За результатами кількох місяців роботи правоохоронцям вдалося задокументувати діяльність злочинної групи у складі кількох військовослужбовців Харківського та Сумського прикордонних загонів, пише про це 24 Канал, передає «Є!».

Вони організували злочинну схему отримання неправомірної вигоди за внесення неправдивих відомостей до офіційних документів, автоматизованих систем щодо перетину державного кордону України, у тому числі в інтересах осіб, які підозрюються в терористичній діяльності та участі в незаконних збройних формуваннях так званої "ЛНР", – йдеться в повідомленні речника Держприкордонслужби Олега Слободяна.

За даними СБУ, один з заступників начальника Харківського прикордонного загону – начальник прикордонної комендатури швидкого реагування СхРУ Держприкордонслужби України у званні полковника, вів таємні переговори з представниками терористичної організації "ЛНР", плануючи отримати керівну посаду у фейковому "Міністерстві державної безпеки".

Спецслужбам вдалося задокументували отримання посадовцем п’ятисот доларів США за нелегальне переправлення через кордон громадянки РФ.

Окрім того, полковник залучив до протиправної діяльності інших військовослужбовців Східного регіонального управління Держприкордонслужби.

Правоохоронці затримали заступника начальника прикордонного загону у Харкові поблизу місця проживання. Ще одного військовослужбовця Сумського прикордонного загону теж було затримано. Ще одну особу зі складу цієї злочинної групи правоохоронці затримали у грудні 2017 року.

Слідчі кваліфікують дії прикордонника за ч. 3 ст. 368, ч. 3 ст. 362, ч. 1 ст. 366, а також за ч. 1 ст. 258-3 (створення терористичної групи чи терористичної організації) Кримінального кодексу України.

Варто зазначити, що операція, яка тривала декілька місяців, проводилася спільними зусиллями військової прокуратури Харківського гарнізону сил АТО та у взаємодії з Департаментом захисту національної державності СБ України і підрозділом внутрішньої безпеки Державної прикордонної служби України.