Політика
20 лютого 2018
Ідея миротворців стає все більш примарною, – політолог
Росія не погодиться на сценарій США і України.
news-image

Добре, що Україна на вищому рівні бере участь у Мюнхенській конференції з питань безпеки. Але українське питання для світових еліт не таке вже актуальне, як кілька років тому.

Про це сайту "24" розповів політичний експерт Василь Мокан, передає «Є!».

Проблеми української територіальної цілісності і безпеки всі знають і усвідомлюють. Але це не та проблема, якою переймаються поруч з іншими гарячими точками – Іраном, Сирією і КНДР. Українське питання розглядається в контексті інших тем, загальної глобальної російської агресії, але конкретних рецептів чи механізмів запропоновано не було, – зазначив Василь Мокан.

Експерт підкреслює: розмови, поради і коментарі зводилися до одного – Україні потрібно продовжувати внутрішні перетворення.

Ми повинні проводити реформи, піднімати економіку і так ставати сильнішими. Тільки тоді ми зможемо краще забезпечити свою територіальну цілісність. Зрозуміло, що НАТО не стане йти на пряме втручання і протистояння з РФ. Може бути допомога тільки дипломатичного і фінансового характеру на певних умовах, – говорить Мокан.

Крім того, політолог теж не бачить райдужних перспектив щодо введення миротворців на Донбас.

Ідея миротворців після коментарів Лаврова, що Росія не сприймає місію з мандатом по всій окупованій території – примарна. Ясно, що оголошений екс-генсеком НАТО Расмуссеном план, якого дотримуються Україна і США, починає розв’язання проблеми Донбасу не в інтересах Росії. Москва його блокуватиме і торгуватися за власний проект резолюції – поступове введення миротворців з паралельним виконанням Україною політичної частини мінських угод, – наголосив Мокан.

Як вважає експерт, по миротворцях наступний етап переговорів, який може дати новий поштовх, буде на запланованій на березень зустрічі спецпредставника США по Україні Волкера і помічника Путіна – Суркова. Тоді, вважає він, можна буде говорити про перспективи місії в часовому розрізі.