Події
20 лютого 2018
Ректора медвишу Богомольця відсторонили від посади
Причина – не суїцид студентки.
news-image

Міністерство охорони здоров'я відсторонило від виконання обов'язків ректора медуніверситету Богомольця Катерину Амосову.

Про це повідомляє прес-служба МОЗ, пише «Є!» з посиланням на УП Життя.

Як пояснює відомство, за графіком, погодженим МОЗ, 20 лютого 2018 року одночасно по всій країні у всіх закладах вищої освіти, які готують лікарів-стоматологів, мав відбутися ліцензійний інтегрований іспит "Крок 1. Стоматологія".

Однак через відсутність договору між Центром тестування, який є єдиною уповноваженою на проведення ліцензійних іспитів "Крок" організацією, та Національним медичним університетом ім. О.О. Богомольця, студентів 3 курсу стоматологічного факультету позбавили можливості скласти обов'язковий для продовження навчання іспит "Крок 1. Стоматологія".

Студенти-стоматологи НМУ стали єдиними серед усіх своїх колег з 13 ВНЗ, для яких сьогодні не відбувся ліцензійний іспит.

2 лютого МОЗ звернувся до керівництва вишу з вимогою забезпечити проведення навчально-виховного процесу на рівні державних стандартів освіти відповідно до умов Контракту між МОЗ України та ректором НМУ ім. О. О. Богомольця Амосовою К. М.

Станом на 20 лютого керівництво ВНЗ не розпочало переговорну процедуру та не уклало договір з Центром тестування на проведення ліцензійних іспитів "Крок", таким чином зірвавши проведення обов'язкового ліцензійного іспиту "Крок 1. Стоматологія" для студентів НМУ.

МОЗ доручило Центру тестування вжити усіх необхідних заходів та призначити для студентів-стоматологів НМУ іншу дату складання ліцензійного іспиту "Крок 1. Стоматологія" впродовж поточного навчального року.

За таких умов студенти, які успішно складуть цей тест, будуть переведені на наступний курс.

МОЗ України відсторонює від виконання обов'язків ректора НМУ ім. О.О. Богомольця Амосову К.М. і створює комісію для всебічного розгляду цієї ситуації, а на час діяльності комісії від виконання обов'язків відсторонюється директор Центру тестування МОЗ України Булах І.Є.

"Ми вважаємо цю ситуацію неприпустимою, адже її заручниками стали студенти, позбавлені можливості вчасно здати обов'язковий іспит та продовжити своє навчання. МОЗ України інформуватиме про перебіг та результати роботи комісії", – йдеться у заяві.

Нагадаємо, через суїцид 18-річної студентки медуніверситету Богомольця Мукаддас Насирлаєвої виш почали звинувачувати у корупції.

Адвокат родини Насирлаєвих та очільник діаспори туркменського народу Ровшанбек Розметов у Facebook заявив, що деканат з роботи з іноземними студентами вчасно не подав документи Мукаддас у міграційну службу для отримання посвідки тимчасового проживання.

Мовляв, заступниця декана Тетяна Тимохіна порвала заяву дівчини і повідомила їй, що нічого підписувати не буде.

Виш звинувачують у доведенні студентки до самогубства.

Університет Богомольця спочатку на своєму офіційному сайті розмістив заяву, що Мукаддас відрахували ще 17 грудня "через порушення міграційного законодавства", а 24 січня "їй було вдруге особисто повідомлено про підписання наказу про відрахування з університету".

Адвокат сім'ї дівчини стверджує, що студентку відрахували заднім числом.

Того ж дня, 19 лютого, виш опублікував ще одну заяву: заступника декана по роботі з іноземними студентами Тетяну Тімохінувідсторонили від виконання обов’язків на час розслідування.

Адміністрація вишу запевнила, що всіляко сприятиме правоохоронним органам, а в самому університеті "триває внутрішня службова перевірка".

Київська місцева прокуратура № 9 розпочала процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за фактом доведення до самогубства.

Наразі тіло дівчини ще не знайшли, столичні водолази продовжують пошукові роботи.

Читайте також:Самогубство студентки: в Богомольця відсторонили від посади заступницю декана по роботі з іноземцями