Світ
20 лютого 2018
Фінляндія хоче за допомогою стартап-посвідки на проживання залучити в країну іноземні таланти
З квітня Фінляндія почне надавати спеціальний дозвіл на проживання підприємцям, якщо вони мають вдалу бізнес-ідею.
news-image

Фінська влада з початку квітня буде видавати посвідчення на проживання громадянам країн, що не входять в ЄС, якщо ті запропонують хорошу бізнес-ідею, передає «Є!» із посиланням на Yle.

Організація Business Finland буде оцінювати перспективи успішності компанії як у Фінляндії, так і на міжнародних ринках.
В Business Finland ще не знають, скільки буде охочих створити бізнес у Фінляндії.

Сподіваюся, що у нас буде 50-100 груп іноземців, щоб розробити модель чинної організації. Сподіваємося також, що серед охочих отримати стартап-вид на проживання багато таких, які навчаються тут і хочуть залишитися, - каже Юкка Хяюрюнен з Business Finland.


Організація Business Finland була створена на початку цього року в результаті злиття Tekes і Finpro. Business Finland щорічно аналізує 600-700 стартап-компаній, з яких 400-500 отримують державне фінансування. У створюваних компаніях зазвичай працює 2-4 людини.

За словами Юккі Хяюрюнена, Фінляндія може отримати велику користь з інноваційних іноземних підприємців.

У нас існує дефіцит іммігрантів для створення успішних інноваційних компаній. Вони володіють навичками, яких неможливо отримати в Фінляндії. З Африки, Індії, Далекого Сходу або Південної Америки, де ринки дуже великі, - каже Хяюрюнен.


Іноземні студенти отримують посвідку на проживання в Фінляндії на час навчання, але після закінчення навчання вони повинні або знайти роботу, або покинути країну.

Юкка Хяюрюнен з Business Finland каже, що фінансування можна знайти, якщо є потенціал. Ті, у кого немає контактів, можуть отримати допомогу від Business Finland.

Деякі нові компанії провалюються, а найуспішніші заробляють мільйони євро.

Ми, звичайно, прагнемо до того, щоб талановиті люди залишалися в Фінляндії, але не всі вибирають нашу країну,- зазначив Хяюрюнен.
Конкуренція за таланти між такими європейськими країнами, як Естонія, Данія, Голландія, Франція і Великобританія жорстка. Ми хочемо отримати нашу долю, - каже він.
Читайте також: Стало відомо, скільки українців призвуть на строкову службу до Нацгвардії у квітні-травні