Події
20 лютого 2018
Активістів убивали дуже професійно: як відбувалися розстріли на Майдані (фото, відео)
До вечора вбили майже 50 протестувальників. Їхні тіла лежали просто на вулиці, накриті закривавленими синьо-жовтими прапорами.
news-image

20 лютого 2014 року протестувальники Євромайдану у Києві перейшли у контрнаступ. "Беркутівці" почали відступати. Активісти зайняли приміщення Міністерства агрополітики, Жовтневий палац та Український дім, пише «Є!» з посиланням на Gazeta.

З готелю "Україна" по протестувальниках починають стріляти снайпери. Як пізніше з'ясувало слідство, вогонь вели спецпризначенці так званої "Чорної роти" "Беркуту".

20 лютого 2014 року в центрі Києва загинуло більше 50 мітингувальників

"Активісти вбиті дуже професійно. Так, що не лишають шансів лікарям врятувати життя. Тому що прямі попадання у серце, у сонну артерію, в легені", – розповіла тоді майданівський лікар Ольга Богомолець.

Кількість вбитих на вул. Інститутській активістів рахують десятками. До вечора - майже 50 протестувальників. Їхні тіла лежали просто на вулиці, накриті закривавленими синьо-жовтими прапорами. Були загиблі і серед правоохоронців. У МВС тоді прозвітували про 13 вбитих силовиків, 4 з них загинули у ніч на 20 лютого.

Хто першим почав стріляти – силовики чи протестувальники, а може, це були провокатори – над цим питанням слідство працює понині. Однак, достеменно відомо, що кожен вбитий кулею активіст був абсолютно беззбройний. 21 лютого Майдан у скорботі – з почестями прощаються з активістами, які вже тоді називають Небесною сотнею.

Саме того вечора сотник Володимир Парасюк виголосив палку промову про те, що "Янукович має піти". Його підтримав натовп, готовий взяти до рук зброю. Тієї ночі Віктор Янукович втік з України.

Труни з тілами священики відспівували біля сцени на Майдані. Їх назвали Небесною сотнею. Люди встелили квітами вул. Грушевського, Інститутську, Хрещатик, Михайлівську, Садову, де тривали найкривавіші сутички. На місцях розстрілів протестувальників горіли тисячі свічок.

Упродовж 18-19 лютого 2014 року на території майдану Незалежності продовжувалися протистояння між активістами та "Беркутом".

На той час "беркутівці" оточили активістів з боку Інститутської вулиці та Європейської площі та почали штурм. Протестувальники, щоб стримати їх, підпалили шини. Суцільна смуга полум'я від них заважала пройти правоохоронцям, які марно намагалися загасити його водометами.

Вночі протистояння продовжувалося, активісти закидали "Беркут" "коктейлями Молотова" та бруківкою, а ті намагалися штурмувати барикади на БТР.

Вже о першій ночі 19 лютого почалася пожежа у Будинку профспілок, яку, за інформацією майданівців, влаштували правоохоронці-поплічники Януковича. Будівлю вдалося загасити лише через добу.

Читайте також:Родичі Героїв Небесної Сотні планують зустрітися з Луценком

Читайте також:Адвокати просять Порошенка закупити 3D-мікроскоп для ідентифікації зброї, застосованої проти Небесної сотні