Суспільство
21 лютого 2018
В Україні вакцини почнуть замовляти за міжнародними стандартами розрахунку
Це дозволить підвищити ефективність використання бюджетних коштів, які щороку виділяються на закупівлю вакцин та максимально забезпечити українців необхідними вакцинами.
news-image

Міністерство охорони здоров’я запроваджує нову міжнародну методику розрахунку потреби вакцин, розроблену спільно Всесвітньою організацією охорони здоров’я  та Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ). Як повідомили у МОЗ, таке рішення було ухвалено сьогодні Кабінетом міністрів України, пише «Є!» з посиланням на УНІАН.

Перехід на міжнародну систему дозволить автоматизувати збір потреби у вакцинах з регіонів, що раніше відбувався “у ручному режимі”, та зробити розрахунки потреби більш точними.  

Це дозволить підвищити ефективність використання бюджетних коштів, які щороку виділяються на закупівлю вакцин та максимально забезпечити українців необхідними вакцинами. 

У МОЗ наголосили, що резервні обсяги зможуть забезпечити безперебійний процес імунізації населення, що вкрай важливо, особливо зараз, коли ми бачимо підвищення довіри батьків до вакцин і зріст рівня імунізації населення. Відповідно до нової методики збору потреби у вакцинах, буде враховуватись загальна чисельність населення, приріст населення, кількість новонароджених та інші показники. Методика дозволяє вирахувати потребу і для планових щеплень, і для посиленої імунізації.

Загальнонаціональні розрахунки будуть проходити подальшу верифікацію із регіонами.

«Впровадження багаторічного планування національної програми імунізації є одним з ключових елементів виконання Європейського регіонального плану дій щодо вакцин на 2015-2020 роки, - коментує Марте Еверард, Представник Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) в Україні. - Це необхідний крок для досягнення фінансової стійкості та забезпечення відсутності дефіциту вакцин на національному рівні. ВООЗ підтримував Міністерство у переході на нову методику розрахунків та разом з іншими партнерами продовжуватиме підтримувати його імплементацію в майбутньому»

У МОЗ вважають, що запровадження нової системи розрахунку також забезпечить більш ефективне використання вакцин. Зокрема, відтепер можна буде використовувати залишки вакцин для окремо визначених груп ризику дорослого населення – медиків, вчителів, котрі найчастіше контактують з інфекціями.

Стане можливим перерозподіл лікарських засобів між регіонами у трьох варіантах: між закладами охорони здоров’я за їх погодженням, МОЗ за зверненням закладів охорони здоров’я, а також за рішенням МОЗ. Це дасть змогу регіонам перерозподіляти ліки самостійно, без втручання Міністерства, а лише з подальшим інформуванням його про зміни у кількості ліків.

І навпаки, в разі критичної ситуації МОЗ зможе оперативно централізовано здійснити перерозподіл. У 2017 році на закупівлю вакцин було виділено 397 млн грн. Всього Україна закуповує вакцини для профілактики 10 хвороб, у тому числі кору і дифтерії.


Читайте також:В Одесі від ускладнень кору померло двоє немовлят