Політика
21 лютого 2018
Македонія змінює назву головної магістралі для вирішення суперечки з Грецією
Головна автомагістраль відтепер буде називатися Prijatelstvo, що означає "дружба.
news-image

Влада Македонії почали замінювати дорожні знаки на головній автомагістралі країни, названій попередньою владою на честь Олександра Македонського. Про це повідомляє The Associated Press, передає «Є!» із посиланням на Європейську правду.

Глава компанії з обслуговування доріг Македонії заявив, що перші 25 дорожніх знаків були зняті в середу. Головна автомагістраль буде називатися Prijatelstvo, що означає "дружба.

Зміна назви проводиться в рамках домовленості щодо вирішення суперечки з Грецією.

Нещодавно уряд Македонії також вирішив перейменувати головний аеропорт країни, який був названий на честь Олександра Македонського. Тепер він називатиметься "Міжнародний аеропорт Скоп'є".

Раніше повідомлялося, що Македонія готова додати географічне уточнення до назви своєї країни, щоб вирішити суперечку з Грецією, яка перешкоджає її вступу до Європейського Союзу та НАТО.

Неофіційно говорять про такі варіанти уточнень до назви Македонія: "верхня", "північна" або "нова". Однак грецькі націоналісти виступають проти будь-якого використання слова "Македонія" для назви північного сусіда.

Як відомо, Греція вважає, що Македонія "вкрала" назву в однієї з північних грецьких провінцій, і через це блокує діалог щодо вступу країни до НАТО і ЄС.

Суперечка триває з 1991 року - часу здобуття незалежності Македонією, яка до того носила назву Соціалістична республіка Македонія, що не викликало спротиву з боку Греції. Після 1991 року Греція вважає, що назва держави є узурпацією назви її історичної провінції.

Читайте також: Журналістам «Новоросія ТВ» Васильцю і Тимоніну скасували вирок