Суспільство
22 лютого 2018
21% українців підтримують надання ОРДЛО федеративного статусу в складі України - опитування
8% опитаних підтримують відділення цих територій від України.
news-image

Кожен третій опитаний українець підтримує визнання ОРДЛО тимчасово окупованими територіями, п'ята частина громадян вважають за необхідне продовжувати воєнні дії до повного відновлення української влади на окупованих територіях, зазначають соціологи, передає «Є!» із посиланням на Інтерфакс.

Згідно з оприлюдненими в четвер результатами проведеного Соціологічною групою "Рейтинг" дослідження, за припинення воєнних дій на Донбасі та визнання окремих районів тимчасово окупованими виступають 32% респондентів, 21% - за надання цим територіям федеративного статусу в складі України, а 8% підтримують відділення цих територій від України.

У свою чергу 21% українців вважають, що необхідно продовжувати воєнні дії до повного відновлення української влади на окупованій території.

Водночас більшість опитаних (63%) вважають, що унітарний устрій України є найбільш оптимальним для країни, тоді як за федеративний устрій виступають 19% респондентів.

Федеративний устрій України найбільше підтримують жителі Донецької (39%), Одеської (38%) і Миколаївської (31%) областей, унітарний - у Полтавській (84%), Тернопільській та Івано-Франківській (по 83%) областях.

Крім цього, половина опитаних підтримують діючу в країні парламентсько-президентську форму правління, тоді як за перехід до парламентської висловилися 17%, а до президентської - 14%. Кожен п'ятий респондент не зміг відповісти на запитання про те, яку форму правління вважає найкращою.

Водночас лише 28% вважають, що Україні сьогодні потрібна диктатура з жорстким лідером на чолі держави, тоді як 56% виступають проти диктатури, а ще 16% не визначилися.

Соціологічне опитування проводилося з 12 по 28 грудня 2017 року. Аудиторія: населення України від 18 років і старше. Вибіркова сукупність: 30 тис. респондентів (по 1,2 тис. у кожній області) у форматі особистого формалізованого інтерв'ю (face-to-face). Похибка репрезентативності дослідження не перевищує 0,6%.

Читайте також: Кожен четвертий українець хотів би бачити своїх дітей у ЄС - опитування