Суспільство
23 лютого 2018
Тернопіль запустив безготівкову оплату в громадському транспорті
Місто перше в Україні запровадило цю систему, бо була зацікавленість у впровадженні безготівкових, прозорих, сучасних інструментів оплати.
news-image

22 лютого у Тернополі запустили систему оплати проїзду в міському наземному транспорті за допомогою безконтактних банківських карток та NFC-пристроїв у міськом та приватному громадському транспорті.

Про це йдеться в спільному прес-релізі Ощадбанку та платіжної системи VISA, пише «Є!» з посиланням на Економічну Правду.

Як зазначається, 68 одиниць міського комунального транспорту (65 тролейбусів та 3 автобуси) та перші 15 маршрутних таксі, що обладнані мобільними терміналами, були оновлені і отримали можливість прийому оплати проїзду банківськими картками та мобільними теелфонами на рівні з міським електронним квитком.

Також, у 48 тролейбусах додатково встановлені  стаціонарні валідатори з такою ж функціональністю.

 
 
"Тернопіль перший запровадив цю систему, бо була зацікавленість влади та особисто мера міста Тернопіль у впровадженні безготівкових, прозорих, сучасних інструментів оплати", - зазначив в.о голови регіону СНД і Південно-Східної Європи компанії Visa Дмитро Крепак у коментарі ЕП.

За його словами, це дуже позитивний тренд, який є результатом економічної децентралізації в Україні і економічного розвитку регіонів.

"Я не можу сказати, які конкретно міста будуть наступними, але можу сказати, що буде ще 2-3 впровадження в цьому році", - зазначив він.

Зазначається, що для міста такі зміни принесуть прозорість, швидкість та надійність системи оплати.

Окрім того, досвід інших міст, наприклад, Лондона, показує, що операційні витрати зменшуються вдвічі.

Для користувачів – це можливість не маючи готівки, не шукаючи решту, безпечно, швидко і зручно сплачувати за проїзд.

Міський голова Тернополя зазначив, що електронний квиток – це крок до європейської системи перевезень пасажирів у громадському транспорті.

Як зазначається, платежі банківською карткою в транспорті стають все більш популярними і демонструють високу позитивну динаміку використання.  

Так, до прикладу, в Житомирі, який став першим містом в Україні, де в комунальному наземному транспорті можна сплатити безконтактними картками, з вересня 2017 року по теперішній час середньомісячний приріст активних користувачів послуги сягає 50%, і ця динаміка зберігається.

Нагадаємо, Київська влада обіцяє маршрутки з обладнанням для е-квитка вже влітку.