Суспільство
26 лютого 2018
Для повної монетизації потрібно прописати механізм верифікації отримувачів субсидії, – Бойко
Зараз в Україні є понад 50% субсидіантів.
news-image

Для того, аби держава виплачувала субсидії лише тим категоріям громадян, які справді цього потребують, потрібною є система верифікації доходів і статків громадян. Цього можна досягнути шляхом об’єднання реєстрів і залучення комісій.

Про це "Громадському радіо" розповіла Тетяна Бойко, координатор житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА, передає «Є!».

Як зауважила вона, запровадження монетизації на рівні споживача має бути запроваджено 1 січня 2019 року. Оскільки монетизованою в масштабі держави буде дуже велика сума, важливим є те, аби кошти потрапляли за призначенням.

Ми зараз налагоджуємо саму систему взаємодії, коли будуть зводитися всі реєстри, щоб держава побачила кожного окремого субсидіанта. Але далі його треба верифікувати, подивитися його доходи. Це масово, коли не бідні люди отримують субсидію, і є досить великий прошарок реально бідних людей, яким потрібно було дати більше соціального захисту, – пояснює потребу Тетяна Бойко.

Як приклад експертка наводить розслідування журналістів, які спеціально ходили Царським селом, заходили до маєтків з охороною, і там були прописаними бабусі-субсидіанти.

За словами фахівця, зараз в країні є понад 50% субсидіантів. Після очікуваного зростання цін на газ та електроенергію, Тетяна Бойко прогнозує зростання частки субсидіантів до 80% субсидіантів.

Відтак, координатор житлово-комунальних та енергетичних програм переконує, що верифікація може відбуватись як шляхом аналізу зведених даних з реєстрів, оцінки майна, бізнесу, кількості автомобілів, так і шляхом фактичних візитів комісії з метою оцінки реального майнового стану субсидіанта. Відмова у доступі комісії для перевірки може стати підставою для скасування субсидії.

На етапі подачі на субсидію субсидіант має надати багато інформації. Якщо ці дані неправдиві, він має втрачати право на субсидію, – підсумовує Тетяна Бойко

.