Суспільство
26 лютого 2018
Населення України стрімко скорочується
Демографи і соціологи кажуть, що в найближчі роки переламати негативну тенденцію навряд чи вдасться.
news-image

Населення України продовжує скорочуватися. За даними Держслужби статистики, за 2017 рік нас стало менше на 198 тис. чол. На 1 січня 2018 р. в країні проживало 42 млн 386,4 тис. чол. В 2016-му скорочення теж було, але менш значне — на 176 тис. чол. Внесла вклад та міграція: якщо в 2016 р. виїхало на ПМЖ за кордон 10 620 осіб, то в 2017-му — 11 997 чол. Демографи і соціологи кажуть, що в найближчі роки переламати негативну тенденцію навряд чи вдасться, і рекомендують державі більше підтримувати молоді сім'ї. Про це пише газета "Сегодня", передає «Є!» із посиланням на Українські новини.

Причини

Провідний експерт соціальних і гендерних програм Центру Разумкова Ольга Піщуліна вважає головною причиною, через яку українці не хочуть заводити дітей, нестабільну економічну ситуацію, яка триває вже багато років.

"Як тільки життя в країні стає трохи краще, як було в 2005-2008 роках, відразу бачимо підвищення народжуваності, і навпаки, вона знизилася в останні роки, особливо у зв'язку з подіями на сході країни, — аналізує Піщуліна. — У містах народження стримує і відсутність достатньої кількості дитсадків, через що дитину тепер треба записувати туди з самого народження. Неефективною виявилася держполітика фінансової підтримки багатодітних сімей, коли за кожну наступну дитину платили все більше грошей. Цим скористалися передусім маргінали, які заробляли народженням дітей собі на життя. Все більший внесок вносить міграція, причому їдуть молоді люди і заводять дітей вже на чужині".

Заввідділом демографічних процесів Інституту демографії і соцдосліджень Ірина Курило зазначає, що основна демографічна проблема — висока передчасна смертність.

"Багато хто вважає, що нам треба більше народжувати, і це вирішить всі питання, — каже Курило. — Але по народжуваності ми близькі до середньоєвропейського рівня: ближче до 1,4 дитини в середньому на жінку, у 2012/2013 були майже на середньоєвропейському — більше 1,5. А ось що стосується смертності: в Україні з тих хлопчиків, які доживають до 16, майже третина не доживає до 60 років".

Мігранти і держпідтримка

Щоб жителів України стало більше, Курило пропонує активніше залучати мігрантів:

"Іншого способу протистояти старінню в межах окремої країни, що не існує, на вікову структуру "тут і зараз" інакше впливати не можна. Навіть гіпотетичне підвищення народжуваності дасть ефект через десятиліття. Ні в одній країні Європи зараз немає 2,3 народження на одну жінку, хоч спостерігаються регіональні відмінності: високу народжуваність демонструють жінки з скандинавських країн (в останні роки — 1,8-2 дитини)".

Що дасть ефект держполітика:

"Навіть якщо у нас почне стабільно зростати економіка, але немає дитсадків, перевантажені школи, жінка змушена вибирати — діти або кар'єра. Також потрібно на держрівні культивувати сімейні цінності: діти, жінка — берегиня вогнища. Це дасть ефект, але не відразу, а через 8-10 років", вважає Ольга Піщуліна.

 

Читайте також: В Естонії на металургійному підприємстві загинув робітник з України