Шоу-біз та культура
2 березня 2018
Кириленко розповів про нюанси майбутнього закону про гастролі в Росії (відео)
Всі виконавці, які гастролюють на території Росії, мають бути внесені до спеціального державного реєстру.
news-image

Віце-прем'єр-міністр В'ячеслав Кириленко переконаний, що закон, який врегульовує ситуацію з виступами артистів-громадян України на території РФ, буде прийнято вже на нинішній сесії парламенту. Про це він заявив у відеокоментарі, оприлюдненому на YouTube, передає «Є!» із посиланням на Укріфнорм.

"Безумовно, цей законопроект буде обговорюватись, безумовно він буде викликати дискусії, інколи гострі, але зараз час нарешті ухвалити рішення по цьому питанню... Загалом я переконаний, що уже на цій сесії парламенту, тобто до середини липня максимум, парламентарії ухвалять цей важливий з точки зору національної безпеки законопроект", - підкреслив Кириленко.

Водночас він прокоментував ключові тези зареєстрованого 1 березня 2018 року у парламенті законопроекту за № 8085.

"Понад усе - обставини, у яких він виник. Обставини пов'язані із тривалим негативним суспільним резонансом, який викликають постійні гастролі частини українських виконавців на території держави-агресора. Особливо це посилилось після ухвалення парламентом закону про деокупацію Донбасу, де Росія визнана прямо і остаточно державою-агресором, і після цього протестні настрої щодо явища гастролей на території Росії ще більше посилилися. Крім того, це не є питання гастрольної діяльності, а є питання національної безпеки. І безумовно враховуючи те, що кордони, принаймні поки що, відкриті і не можна заборонити жоден із видів діяльності, законопроект передбачає врегулювання цього питання", - пояснив віце-прем'єр.

Він нагадав про свою ідею: їдеш гастролювати до РФ - повідомляєш СБУ. Після того всі виконавці, які гастролюють на території Росії, вводяться до спеціального державного реєстру артистів, які здійснюють гастрольну діяльність на території держави-агресора. На підставі цього реєстру на телебаченні і на радіо здійснюються інформаційні повідомлення під час трансляцій, чи відеокліпа, чи радіоротації, чи просто концертного номера тих виконавців, які занесені до даного реєстру.

"Національна рада з питань телебачення і радіомовлення здійснює контроль за виконанням цієї норми закону з боку телеканалів та радіо. І таким чином ця система буде працювати, інформуючи громадян - і це також одна із функцій цього нового законопроекту - про позицію і діяльність тих чи інших виконавців", - сказав Кириленко.

Віце-прем'єр додав, що, крім того, запроваджується гастрольний збір, що також є абсолютно новим підходом, для виконавців, які занесені до реєстру.

"20% гастрольного збору буде сплачуватись організаторами концерту... і ця виручка цільовим чином іде на спеціальні рахунки Міністерства оборони України. І таким чином ми будем із діяльності таких виконавців додатково підтримувати наші Збройні сили, які чинять опір агресії РФ на Сході", - підкреслив він.

Як зазначив Кириленко, законопроект про гастролі на території держави-агресора та запровадження цільового гастрольного збору на підтримку ЗСУ для українських виконавців, які гастролюють у країні-агресорі, зареєстровано у ВР. Документ внесено 11 депутатами від чотирьох фракцій ("Народний фронт", БПП, "Радикальна партія", "Батьківщина") та позафракційними.

Читайте також: Ціна вбивства: Печерський суд відпустив банду підозрюваних у замаху на главу ДПЗКУ за 350 тис. грн