Україна
2 березня 2018
За правильної політики уже через 5 років зможемо отримати енергетичну незалежність, – Сазонов
Якщо прибрати усі «бюрократичні перепони», через п‘ять років Україна справді зможе продавати власний газ замість російського.
news-image

Якби у державі проводилась обдумана політика щодо енергетичної галузі, ефект від видобутку власного газу ми б відчули уже за п‘ять років. Варто створити належні умови для бізнесу, який був би готовий розвивати цю сферу.

Таку думку висловив політолог, журналіст Кирило Сазонов, пише «Є!» з посиланням на ZIK.

За його словами, ефект від збільшення власного газовидобутку Україна може отримати не швидше, ніж через 4-5 років. Адже, якщо дивитись на потужності вітчизняної енергетичної галузі, держава і справді може у майбутньому відмовитись від закупівель палива та навіть продавати його закордон. Однак, для цього мусить працювати відповідна політика.

«Якщо поставити нормальну ціну за газ, що видобувається, підприємства, які це здійснюють, нарощуватимуть видобуток. Тим фірмам, які купили відповідні ліцензії, однак сидять на них, як собака на сіні, потрібно ліквідовувати такі дозволи», – переконаний Сазанов.

До того ж, на його думку, якщо прибрати усі «бюрократичні перепони», через п‘ять років Україна справді зможе продавати власний газ замість російського.

«Ми вже відмовились і від антрациту та перебудовуємо блоки на вугілля марки «Г». Та наразі цю породу нам доводиться закуповувати у США, однак при цьому не можемо вкласти гроші у свої підприємства. У нас страйкують шахтарі, бо їм не виплачують зарплат. Адже своїм ми платимо менше, а готові більше віддавати американцям», – обурюється експерт.

Тож він наголосив: така ситуація є вкрай хибною. До того ж, державі навіть не потрібно вкладати кошти у цю сферу, а створити умови для бізнесу, який зміг би розвивати галузь.

«Якщо дати змогу бізнесу отримувати звідти прибуток, підприємці вкладатимуть свої гроші. Тоді й вийдемо на енергетичну незалежність і через п‘ять років зможемо стати навіть не покупцями, а продавцями на міжнародних ринках», – зазначив Кирило Сазонов.

Читайте також:«Газпром» заявив про розірвання контрактів з «Нафтогазом»

Читайте також:Через Росію в Україні закрили всі навчальні заклади