Економіка та бізнес
5 березня 2018
«Газпром» офіційно направив повідомлення в «Нафтогаз України» про початок процедури розірвання контрактів
У «Газпромі» категорично незгодні із рішенням Стокгольмського арбітражу.
news-image

У понеділок, 5 березня, «Газпром» офіційно направив повідомлення в НАК «Нафтогаз України» про початок процедури розірвання контрактів на поставку і транзит газу через Стокгольмський арбітраж. Про це з посиланням на слова голови російської компанії Олега Міллера пише Інтерфакс-Україна, передає «Є!»

«Стокгольмський арбітражний суд, керуючись подвійними стандартами, прийняв асиметричне рішення щодо контрактів на поставку і транзит газу з «Нафтогаз України». Таким чином, рішення Стокгольмського арбітражу суттєво порушило баланс сторін за даним контрактом», – заявив голова «Газпрому», пише Mind.

Разом з цим він зазначив, що арбітраж аргументував своє рішення різким погіршенням економічного стану справ в Україні, на це у «Газпромі» зазначили, що «категорично проти, щоб за наш рахунок вирішувалися економічні проблеми в Україні».

Згідно з цим «Газпром» починає процедуру розірвання контрактів з НАК в судовому порядку.

Разом з цим, прес-секретар «Нафтогазу» Олена Осмоловська повідомила, що «Нафтогаз України» поки не отримав жодних документів від російської компанії.

Як повідомлялося, наприкінці лютого завершився багаторічний спір між компаніями в Стокгольмському арбітражі, який зобов'язав "Газпром" доплатити НАК "Нафтогаз України" $ 4,63 млрд за недопостачання погоджених обсягів газу для транзиту. Таким чином, за результатами двох арбітражних спорів між компаніями на постачання і транзит газу "Газпром" має доплатити НАК $ 2,56 млрд.

Контракти на постачання і транзит газу між компаніями діють із 2009 по 2019 рік.

Читайте також: Бурбак пропонує Порошенку нагородити голову «Нафтогазу»