Події
5 березня 2018
Меджліс закликає Порошенка оголосити 2018-й Роком державної мови
Кримські татари переконані, що в умовах російської агресії державна мова відіграє потужну мобілізаційну роль щодо відновлення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях.
news-image

Меджліс кримськотатарського народу закликає Президента Петра Порошенка оголосити 2018-й рік Роком утвердження державної мови. Про це йдеться у відповідному зверненні, підписаному головою Меджлісу кримськотатарського народу Рефатом Чубаровим, передає «Є!» із посиланням на Укрінформ.

“Меджліс кримськотатарського народу підтримує ініціативу групи видатних діячів науки і культури України та 178 народних депутатів України щодо оголошення 2018 року Роком утвердження державної мови. Ми виходимо з того, що зміцнення позицій державної мови не тільки не заперечує захисту та розвитку мов корінних народів і національних меншин України, але й сприяє завершенню формування української політичної нації, складовою частиною якої є кримськотатарський народ – корінний народ України”, - наголошується у зверненні Меджлісу до глави держави.

Кримські татари переконані, що в умовах російської агресії державна мова відіграє також потужну мобілізаційну роль щодо відновлення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях України, включаючи Автономну Республіку Крим та місто Севастополь.

“Проголошення 2018 року в Україні Роком утвердження державної мови сприятиме консолідації суспільства, продемонструє партнерам і союзникам України в усьому світі нашу твердість та впевненість у власних ідеалах, силах та єдності”, - підкреслили автори звернення.

Як повідомлялося, у листопаді 2017 року 178 народних депутатів підписали звернення до Президента із закликом оголосити 2018 рік Роком державної мови.

Також Комітет Верховної Ради з питань культури і духовності направив лист главі держави з пропозицією щодо оголошення 2018 року Роком державної мови.

"Враховуючи те, що державна мова є надважливим об’єднуючим фактором України, а в умовах зовнішньої агресії – одним з ключових чинників національної безпеки, Комітет вважає, що видання Указу Президента про проголошення 2018 року Роком державної мови посилить роль і значення української мови як конституційного консолідуючого чинника, засобу зміцнення державної єдності України", - йдеться у листі комітету.

Крім того, відповідну пропозицію підтримали відомі письменники, науковці та митці, а також Світовий конгрес українців і група "Першого грудня".

Також у лютому цього року колишні президенти України Леонід Кравчук, Леонід Кучма і Віктор Ющенко закликали Порошенка оголосити 2018-й Роком утвердження державної мови.

Читайте також: Порошенко задекларував майже мільйон гривень відсотків від вкладів у своєму банку