Суспільство
6 березня 2018
Експерт розповів, хто ініціював розгін наметового містечка біля Ради
Жодного сенсу в зачищенні залишків наметового містечка біля Верховної Ради не було.
news-image

Жодного сенсу в зачищенні залишків наметового містечка біля Верховної Ради не було. З політтехнологічної точки зору говорити про вигоду для влади навряд чи можна. Тут тільки програш.

Таку думку сайту "24" висловив голова Комітету виборців України Олексій Кошель, передає «Є!».

За рік до президентських виборів на всі ключові події політичного життя України потрібно дивитися з політтехнологічного боку. З цієї точки зору жодного сенсу в зачищенні залишків наметового містечка немає. Після депортації Саакашвілі акція поступово маргіналізувалася. Для всіх її організаторів вона більше вже грала в суттєвий мінус, – переконаний Олексій Кошель.

До того ж, зазначає експерт, значна частина вимог мітингуючих виконана: в першому читанні прийнятий виборчий кодекс і закон про антикорупційний суд. А з настанням відлиги, таненням снігів, що призвело б до збільшення побутового бруду, ця акція знову таки перетворювалася б на маргінес.

Вочевидь, вважає Кошель, частина самодіяльності в зачищенні наметового містечка, безперечно, була з боку силовиків. Зокрема, МВС. Форма проведення зачистки підкреслює не лише проблему розгону цієї акції, а загалом проблему функціонування МВС. Свого часу, нагадує голова КВУ, ця акція стала можливою, тому що МВС фактично дозволило протестуючим встановити намети.

Важливо, щоб і з боку влади, і з боку опозиції в цій історії була поставлена крапка. Так, є логіка правоохоронців, які говорять про те, що вони знайшли в протестувальників вибухівку. Але розгін містечка показав серйозні мінуси в роботі правоохоронців і персонально образив частину протестувальників. Тому що було зроблено дуже грубо. Силовики повинні прозвітувати про свої дії в парламенті, – наголосив Олексій Кошель.