Наука та технології
6 березня 2018
Вчені: діабет - це п'ять різних захворювань
Дослідники з Швеції та Фінляндії виділили п'ять груп хворих на діабет.
news-image

Скандинавські вчені стверджують, що діабет - це насправді п'ять різних захворювань, а лікування має бути адаптоване до кожної з форм хвороби, передає «Є!» із посиланням на ВВС.

Дотепер діабет або неконтрольований рівень цукру в крові зазвичай ділили на перший та другий типи.

Проте, дослідники зі Швеції та Фінляндії вважають, що їм вдалося встановити повну картину, яка може призвести до більш персоніфікованої медицини для цукрового діабету.

Експерти погоджується, що вказане дослідження є провісником майбутнього лікування діабету, але зміни не будуть швидкими.

Діабет зачіпає кожного одинадцятого дорослого у світі. Хвороба підвищує ризик серцевого нападу, інсульту, сліпоти, ниркової недостатності та ампутації кінцівок.

Цукровий діабет першого типу - це хвороба імунної системи. Вона помилково атакує бета-клітини, які продукують гормон інсулін, внаслідок чого його не вистачає для контролю рівня цукру в крові.

Цукровий діабет другого типу в значній мірі розглядається як хвороба поганого способу життя, оскільки тілесний жир може вплинути на те, як діє гормон інсуліну.

Дослідження Центру діабету Лундського унверситету у Швеції та Інституту молекулярної медицини Фінляндії охопило 14 775 пацієнтів.

Результати дослідження, опубліковані в журналі "The Lancet Diabetes and Endocrinology", довели, що пацієнтів можна розділити на п'ять різних груп.

  • Перша група - пацієнти, що страждають на важкий аутоімунний діабет. Він в цілому такий самий, як класичний тип 1 - вражає людей, коли вони молоді та начебто здорові, проте імунна хвороба залишила їх нездатними виробляти інсулін.
  • Друга група - пацієнти з важкою формою цукрового діабету, позбавлені інсуліну. Спочатку вони були схожими на пацієнтів з першої групи - молоді, мали нормальну вагу, а організм намагався виробляти інсулін.
  • Третя група - пацієнти з важким інсулінорезистентним діабетом. Вони мали надлишкову вагу, в них вироблявся інсулін, проте їхній організм більше не реагував на це.
  • Четверта група - пацієнти, хворі на легку форму діабету, пов'язану з ожирінням. ЇЇ виявили переважно у людей з надмірною вагою, але метаболічно вона значно ближче до норми, ніж у пацієнтів з третьої групи.
  • П'ята група - пацієнти, хворі на легку форму діабету, симптоми якої розвинулися, коли вони були значно старші, ніж пацієнти з інших груп.

Професор Ліф Груп, один з дослідників, у коментарі ВВС зазначив:

"Це надзвичайно важливо, ми робимо реальний крок до точної медицини. В ідеальному сценарії це застосовується при діагностиці, і ми плануємо краще лікування".

 

За його словами, три тяжкі форми захворювання можна лікувати більш швидкими методами, ніж дві легші.

Хворих з другої групи будуть класифікувати як хворих на діабет другого типу, оскільки в них немає аутоімунної хвороби.

Водночас дослідження припускає, що їхнє захворювання, ймовірно, викликане дефектом бета-клітин, а не ожирінням.

І, вочевидь, їхнє лікування має бути більш схожим на лікування пацієнтів, яких в даний час класифікують як хворих на діабет першого типу.

Друга група має підвищений ризик сліпоти, тоді як третя група має найбільший ризик захворювання нирок. Саме тому пацієнти з деяких груп можуть отримати користь від такого більш детального розподілу.

Доктор Вікторія Салем, консультант та вчена з Імперського коледжу Лондона, зазначила, що більшість спеціалістів знали, що перший та другий типи діабету є "не дуже точною класифікацією".

"Це, безумовно, майбутнє нашого розуміння діабету як хвороби", - прокоментувала вона BBC нове дослідження.

Але при цьому попередила, що дослідження не змінить практику лікування вже сьогодні.

Дослідження проводилося лише щодо пацієнтів зі Скандинавії, а ризик виникнення цукрового діабету значно відрізняється у всьому світі. Наприклад, підвищений ризик існує для мешканців Південної Азії.

"Існує ще велика невідома кількість (підгруп. - Ред.). Цілком можливо, що в усьому світі існує 500 підгруп в залежності від генетики та місцевих умов. В їхньому аналізі п'ять груп, але ця кількість може зрости", - наголошує доктор Салем.
"Зрозуміло, це лише перший крок. Нам також потрібно знати, чи різне лікування цих груп дасть кращі результати", - вважає Судхеш Кумар, професор медицини в медичній школі Ворикського університету.

Доктор Емілі Бернс з благодійної організації "Diabetes UK" зазначила, що краще розуміння хвороб може допомогти "персоніфікувати лікування та потенційно знизити ризик пов'язаних із діабетом ускладнень у майбутньому".

Вона додала:

"Це дослідження є перспективним кроком для поділу діабету другого типу на більш детальні підтипи, але нам ще потрібно більше дізнатись про ці підтипи, перш ніж ми зможемо зрозуміти, що це означає для людей, які живуть у такому стані".
Читайте також: Мальта стала другою країною ЄС, яка дозволила голосувати у 16 років