Події
7 березня 2018
Порятунок дитини з-під снігової лавини на Харківщині: стало відомо, хто був головним героєм
Все сталося, коли подруги планували кататися з гірки, але одну з них обвалом снігу змело.
news-image

Більше години під кількома тоннами снігу провела 12-річна Світлана, котра потрапила під снігову "лавину" в яру поблизу свого селища на Харківщині. Урятували дівчину кмітливість її подруги і професіоналізм рятувальників, інформує «Є!», з посиланням на ТСН.

Все сталося, коли подруги планували кататися з гірки, але одну з них обвалом снігу змело. 

"Вона зникла просто за секунд", - каже її подруга Поліна.

Снігова лавина пройшла у двох метрах від неї, налякана дівчинка досі боїться підходити близько до яру, де все сталося. Але в критичну мить Поліна не розгубилася та побігла гукати на допомогу дорослих. 

"Зразу потелефонувала мамі, вони зразу прибігли, сказали, щоб я бігла на прохідну. Я стукала туди – ніхто не відкрив. Я думала, я там двері виб’ю", - зізналася дитина.

Коли догукалася дорослих, на пошуки зниклої під шаром снігу Світлану вирушили кілька десятків чоловік. 

"Почали копати згори, потім вирішили: якщо вона лізла нагору, значить, мала з хвилею скотитися донизу", - розповів місцевий житель Олександр Бахтєєв.

Особливих успіхів у пошуку не було, а дорогоцінні хвилини спливали одна за одною – і тоді Поліна здогадалася зателефонувати Світлані. Всі затамували подих, і з-під снігу почули дзвінок. 

"Почали відкопувати приблизно там. Відкопали – був шок, дитина метра півтора під снігом", - каже очевидець.

Далі спрацювали рятувальники: Сергій та Віталій під розпачливи крики матері дівчинки запускали серце Світлани, яку щойно витягли з-під сніговини. Тепер хлопці стримано кажуть, що це просто їхня робота, а тоді, визнають, хвилювалися.

"Наша робота, нас навчали цьому, і ми проводимо навчання, але коли стикаєшся з цим вживу, є переживання, різниця між навчанням і практикою", - розповіли вони.

Та додали, що захоплюються сміливістю Поліни, яка не розгубилася саме тоді, коли рахунок ішов на хвилини. Фахівці ДСНС упевнені: якби подруга злякалися, Світланку вже було б не врятувати.

"Вона згуртувалась, не панікувала, ми в захваті від такого вчинку. Вона головна героїня цієї події", - сказав інспектор Владислав Носков.

Світланка наразі в лікарні, вона відбулася лише травмою голови. Лікарі кажуть, що це узагалі диво – що дитина вижила. 

"Велика маса снігу могла стиснути грудну клітку. Якби ліг важкий пласт, шансів було б менше", - визнає заступник головного лікаря лікарні швидкої та невідкладної допомоги міста Харків Андрій Козаченко.

Поки медики тримають Світлану в лікарні, бо хочуть упевнитися, що з нею все гаразд. І дівчина, і її батьки досі в стані шоку. 

Читайте також: На Харківщині 12-річна дівчина впала у прірву через зсув глиби снігу