Суспільство
15 березня 2018
Прийом ібупрофену може призвести до сумного результату
Використання ібупрофену під час перших 3 місяців вагітності може поставити під удар розвиток яєчників плода.
news-image

Вже не перший день ведеться суперечка про те, наскільки безпечний прийом ібупрофену під час вагітності. Дослідження прояву дії цього протизапального засобу були спрямовані на пошуки довгострокового впливу, який він може мати на розвиток плоду в утробі. Більш докладно про їх результати пропонуємо довідатися в нашій статті. Про це пише «Є!» з посиланням на портал Ukrhealth.

Ібупрофен впливає на розвиток яєчників плода
Дослідження, опубліковане 02 лютого 2018 року в журналі «Репродукція людини», встановило, що використання ібупрофену під час перших 3 місяців вагітності може поставити під удар розвиток яєчників плода. Дослідникам вдалося довести, що оваріальні тканини, піддані впливу ібупрофену під час перших 3 місяців розвитку можуть понести «значну втрату» клітин. А вони необхідні фолікулів, які допомагають ростити жіночі яйцеклітини.

Причина, по якій це може призвести до появи проблем з репродуктивною функцією у жінок, полягає в тому, що при народженні жінка володіє обмеженою кількістю яйцеклітин. І коли ці яйцеклітини вмирають, по одній на місяць, цей резерв виснажується. Якщо цей резерв спочатку є низьким, то з віком жінці може бути все складніше завагітніти.

Дія препарату є причиною втрати статевих клітин

У дослідженні йдеться про те, що для його проведення вченим довелося вивчити «Органотипові культури яєчників людини, взяті у плодів на 7-12 тижні розвитку, які піддали впливу ібупрофену». Щоб прийти до висновку про здатність ібупрофену нанести шкоду на розвиток плода, у дослідників була можливість обстежувати в загальній складності 185 зразків. 

Згідно з даними дослідження, цей шкідливий вплив призвів до того, що у оваріальних експлантатів виявилася менша кількість клітин, збільшення їх загибелі, скорочена кількість проліферуючих клітин і втрата кількості статевих клітин.

Єдиним недоліком дослідження став той факт, що тестування зразків проводилося за межами тіла. Експлантати піддавалися впливу при цьому при культивуванні, а не в природних умовах. Було встановлено, що тривалий вплив може привести до довгострокового ефекту на фертильність жінок.

Ібупрофен і репродуктивна функція чоловіка

Раніше проведені дослідження також пов’язували дію препарату з проблемою репродукції і у чоловіків. У тих з них, хто в ході експерименту приймав ібупрофен кожен день по два рази на добу, виявилися проблеми з рівнем тестостерону і працюючий з підвищеним навантаженням гіпофіз. Дані цього дослідження були опубліковані в американському журналі Праці аціональної академії наук.

Безсумнівно, всі медичні препарати мають не тільки корисний вплив на наш організм, але і побічні ефекти. Особливе значення ця сторона їх використання набуває у вагітних жінок. Іноді без ліків обійтися просто неможливо, але робити це слід обережно.

Читайте також:Українці відтепер зможуть напряму викликати лікаря додому