Суспільство
17 березня 2018
Телеканал «UA:Перший» показав карту України без Криму і попросив вибачення за технічну помилку
Глядачі побачили критичні і дуже грубі помилки, заявили у прес-службі телеканала.
news-image

У вечірньому випуску новин 16 березня на телеканалі "UA:Перший" у прямому ефірі сталися технічні неполадки, внаслідок яких глядачі 27 секунд бачили карту України з помилками, повідомляє прес-служба телеканала.

Зокрема, на карті не були відображені назви областей і міст, а також показана територія без півострова Крим. На екрані телевізора ми бачимо готову картинку, але насправді це кількадесят елементів, які накладаються один на одний шарами у спеціальній програмі для редагування графіки (Adobe After Effects). Кожен напис, кожен колір, кожне зображення можна зробити видимим, поставивши відповідну відмітку у програмі, тобто увімкнувши або вимкнувши елемент, – ідеться в повідомленні.

У прес-службі наголошуюють, що "із цих окремих елементів складається карта України, яку використовують для візуалізації даних".

Тобто кожний регіон можна увімкнути або вимкнути, відповідно його буде видно на екрані або ні. Так зроблено для того, щоб можна було дуже швидко, не перемальовуючи всю картину, працювати з окремими елементами. Наприклад, позначивши кольором або додавши напис у конкретній області, де відбуваються події, – показувати лише цю область чи назву. Коли дизайнер новин робив графіку для прогнозу погоди, він працював із єдиним шаблоном, який використовується для візуалізації всіх подій. Помилково, вимикаючи непотрібні для цієї новини елементи, дизайнер вимкнув й кілька потрібних шарів: зображення Криму й назви всіх областей. А оскільки цей слайд готувався вже під час прямого ефіру новин, у випускового режисера не було змоги його перевірити. Відтак глядачі побачили такі критичні й дуже грубі помилки, – пояснили на телеканалі.

Команда Суспільного мовлення просить вибачення в усіх глядачів "UA:Перший".

Знімок із зображенням ефіру телеканала, у якому було показано карту України без Криму, опублікувала у Facebook журналістка Галина Плачинда.