Політика
9 лютого 2015
У Європи, РФ і України - різні цілі, тому прийти до загальної формули надзвичайно складно
news-image

Про ймовірність досягнення нових домовленостей під час запланованої зустрічі 11 лютого в Мінську, - надав свої кометарі керівник аналітичного центру «Третій сектор» Андрій Золотарьов, передає Є! Єдність.інфо

У мене досить стриманий оптимізм щодо можливості досягнення реальних домовленостей, що ведуть до деескалації. Очевидна проблема в тому, що Сполучені Штати займають все більш жорстку позицію, на відміну від своїх європейських партнерів - Франції та Німеччини, які налаштовані на компроміс

Це може призвести до того, що 11 лютого практичний результат так і не буде досягнуто, хоча і експерти, і представники Франції, Німеччини демонструють зацікавленість у мирному врегулюванні. Їх можна зрозуміти, адже вони бояться повторення балканського кошмару і того, що ситуація в Україні переросте в повномасштабну війну.

Читайте також: Обама: Перспектива військового вирішення конфлікту в Україні - нульова

Це позиція європейської дипломатії, однак, існує і ряд «але». Умови, які висунув президент Росії, можуть призвести до надзвичайно гострої політичної кризи в Україні, якщо Порошенко на них погодиться. Тому в даній ситуації йому розумніше триматися за Мінські домовленості, конкретизувати їх, але не відступати з позицій, зафіксованих у Мінську.

Звідси і виникають протіріччя, адже мир кожен представляє по-своєму. Для Путіна - це Донбас, який політично залежний від Росії, але економічно міститься в Україні, щоб через нього можна було досягати своїх політичних цілей.

У Петра Порошенка бачення дещо інше: заморозити на 2-3 роки ситуацію на Сході (Придністров'я 2: 0), і далі намагатися демонструвати краще життя в Україні, щоб потім інтегрувати Донбас. Тобто позиції, як бачимо, різні.

Читайте також: Мінськ запропонував Москві і Києву заходи по виходу з ситуації на Україні

Європейців просто цікавить деескалація конфлікту, щоб до них не хлинули біженці, і Європа не виявилася втягнутою в конфлікт. Це і створює проблеми, тому що при таких різних цілях прийти до загальної формули, яка влаштує всіх, буде надзвичайно складно, і говорити про серйозний прогрес у мирних переговорах поки не доводиться.