Суспільство
19 березня 2018
Як підписати декларацію з лікарем: МОЗ надає роз'яснення
Зверніться у медзаклад, де працює бажаний лікар. З собою потрібно мати паспорт, податковий номер і мобільний телефон.
news-image

Медреформа для кожного українця розпочинається вибором своїх лікарів. Після того, як ви знайдете бажаного сімейного лікаря, терапевта або педіатра, потрібно буде підписати з ним декларацію, пише «Є!» з посиланням на сторінку Уляни Супрун у Facebook.

Це швидкий та простий процес, головне - взяти всі документи й уважно слідувати інструкціям. Ось невеличка шпаргалка, яка допоможе краще підготуватися, - зауважує Уляна Супрун.

1. Декларації можна починати підписувати з квітня. Зверніться у медзаклад, де працює бажаний лікар. З собою потрібно мати паспорт, податковий номер і мобільний телефон. Якщо ви підписуєте декларацію з педіатром чи сімейним лікарем для дитини, то візьміть також свідоцтво про народження дитини.

Зверніть увагу, що заклад, у якому працює обраний вами лікар, має бути підключеним до системи «Електронне здоров’я». Уточніть цю інформацію у реєстратурі або в лікаря. Також ви можете перевірити це самостійно за цим посиланням: https://goo.gl/MLAuRR

2. Ваші дані та контактний телефон внесуть у систему «Електронне здоров‘я». Це зробить уповноважена особа закладу ПМД: в різних медзакладах це може бути або реєстратор, або медсестра, або лікар.

Декларації укладаються виключно в електронній формі – не буде жодних бланків, форм або печаток. Щоб пересвідчитись, що декларацію підписує реальна людина й унеможливити спроби шахрайства, введено підтвердження за допомогою СМС-коду, який надходить на номер вашого мобільного телефону. СМС з кодом ви отримаєте після того, як уповноважена особа введе ваші дані в систему «Електронне здоров‘я».

3. Уповноважена особа медзакладу роздруковує із системи «Електронне здоров‘я» примірник декларації для перевірки. Уважно перевірте усі свої дані.

4. Якщо все правильно, уповноважена особа медзакладу роздруковує із системи «Електронне здоров‘я» ще один примірник декларації. Обидва примірники декларації мають бути ідентичними й без помилок.

5. Пацієнт підписує 2 примірники декларації. Один із примірників залишається у вас, інший – у медзакладу.

6. Уповноважена особа медзакладу накладає електронний цифровий підпис на декларацію та надсилає її в систему «Електронне здоров‘я».

Готово! Коли медичний заклад автономізується та укладе договір з Національною службою здоров’я, гроші за ваше обслуговування в обраного лікаря держава сплачуватиме до медичного закладу.

Читайте також:Температура у дитини не є підставою для виклику екстреної швидкої, – Супрун (відео)

Читайте також:Названо тарифи на послуги лікарів: що варто знати