Події
19 березня 2018
МЗС вимагає від Росії звільнити активіста Балуха, який оголосив голодування
Засуджений в анексованому Росією Криму за звинуваченням у зберіганні боєприпасів український активіст Володимир Балух оголосив безстрокове голодування.
news-image

Міністерство закордонних справ України вимагає від Росії звільнити засудженого в анексованому нею Криму українського активіста Володимира Балуха, який на знак протесту оголосив голодування.

Про це 19 березня повідомила у Twitter речниця МЗС України Мар’яна Беца, пише «Є!» з посиланням на Радіо Свобода.

«Вкотре вимагаємо від окупанта звільнити Володимира Балуха, незаконно засудженого за політичними мотивами. Фактично – за прапор України», – написала Беца.

19 березня стало відомо, що засуджений в анексованому Росією Криму за звинуваченням у зберіганні боєприпасів український активіст Володимир Балух оголосив безстрокове голодування. Таким чином українець висловлює протест проти вироку.

Перед цим підконтрольний Кремлю Верховний суд Криму змінив вирокукраїнському активісту Балуху. Суддя Тимур Сльозко виключив з обвинувачення пункт про придбання боєприпасів. У зв’язку з цим вирок скоротили на два місяці – до 3 років і 5 місяців позбавлення волі в колонії-поселенні.

У січні 2018 року підконтрольний Кремлю Роздольненський районний суд засудив Балуха до трьох років і семи місяців колонії-поселення і штрафу в розмірі 10 тисяч рублів (близько 4,6 тисячі гривень).

ФСБ Росії затримала Володимира Балуха 8 грудня 2016 року. Співробітники ФСБ стверджували, що знайшли на горищі будинку, де живе Балух, 90 патронів і кілька тротилових шашок.

Роздольненський районний суд 1 грудня змінив запобіжний захід українському активісту на домашній арешт упродовж двох місяців.

Захист Балуха і правозахисники вважають, що він став жертвою репресій за свою проукраїнську позицію – через прапор України на подвір’ї його будинку.

Читайте також:Верховна Рада вперше поіменно назвала українських полонених