Політика
20 березня 2018
«Я не знаю, ким є Сіярто - чи щирим угорським патріотом, чи російським агентом» - нардеп
Віктор Кривенко вважає, що в Угорщині відчувається великий вплив Росії, "як офіційний, так і агентурний".
news-image

Народний депутат, голова партії "Народний рух України" назвав дії МЗС Угорщини стосовно України "ганебною і нахабною поведінкою" та прямим втручанням до внутрішніх справ нашої країни. Про це він заявив в ексклюзивному коментарі кореспонденту "Єдність".

На думку Віктора Кривенка, подібні дії спрямовані "на захоплення частини українських територій".

"Вони розуміють, як влаштований світ, що мова є основою національної культури. А національна культура є основою бажання мати власну державу. Тому росіяни вкладали сили в російську мову, в законопроекти для того, щоб зберегти російськомовні школи та вплив російської культури в Центральній, Південній, Східній Україні.

Наразі вони розуміють, що російська мова як друга державна не пройде, тому й треба піти через мови національних меншин", - висловився нардеп.

Віктор Кривенко вважає, що в Угорщині відчувається великий вплив Росії, "як офіційний, так і агентурний".

"Я не знаю, ким є міністр закордонних справ - (Петер Сіярто - ред.) чи щирим угорським патріотом, чи російським агентом, але те, що він свідомо робить підґрунтя для захоплення частини українських територій - в мене немає жодних сумнівів", - впевнений політик.

Нардеп зазначив, що "руський мир", "угорський мир" неможливий, наприклад, у Тернополі чи Франківщині лише з однієї причини - через вплив української культури.
Саме тому, на думку Кривенка, ми бачимо намагання втрутитися в український культурний простір через мовне питання.

"Ми побачили це в Криму та на Донбасі. Слава Богу, що є велика кількість російськомовних українських патріотів, які не дали ні Одесу, ні Дніпро, ні Харків зробити російськими", - зауважив народний обранець.

За словами політикаа, наразі йде "велика геополітична гра, кінцевою метою якої є захоплення частини української території". Проте нардеп виключив подальший розвиток подій, подібно ситуації на Донбасі.

"Не думаю що буде ситуація, як на Донбасі, поки що я не бачу, що може бути якась пряма військова інтервенція з боку країни НАТО", - сказав він.

Нагадаємо, вчора міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто заявив, що Угорщина не підтримає проведення зустрічі міністрів оборони ЄС та України, запланованої на квітень, а також заблокує проведення комісії Україна-НАТО на найвищому рівні у липні за участі президента Петра Порошенка. За словами Сіярто, Угорщина готова підтримати проведення цих зустрічей за умови, що Україна виконає низку вимог. Зокрема, якщо закон Про освіту не набуде чинності до 2023 року, у нього будуть внесені зміни та відбудуться консультації з угорською меншиною.

Міністр закордонних справ Угорщини також висловив невдоволення планами Міноборони України відновити військову частину в Берегові.

Як відомо, у лютому Будапешт заблокував вже друге міністерське засідання НАТО.

Читайте також: Нардепи хвилиною мовчання вшанували пам'ять загиблого Владислава Волошина