Події
22 березня 2018
Жуйте гранати: Савченко посварилася з Луценком на комітеті Ради
Савченко заговорила про буцімто причетність очільника ГПУ до злочинів під час Євромайдану, що його розлютило.
news-image

Під час засідання Регламентного комітету щодо справи Надії Савченко між депутаткою та генеральним прокурором Юрієм Луценком виникла сварка, пише «Є!» з посиланням на УНІАН.

Савченко заговорила про буцімто причетність очільника ГПУ до злочинів під час Євромайдану, що його розлютило.

"Не треба мене, Надю, лякати тим, щоб я пам’ятав про близькість смерті. Я перед нею був на 31 день голодування і я знаю, що це таке. Тільки я тоді скинув 23 кг і отримав 16 дірок у шлунку, а ти вийшла напомпована російською пропагандою: про зброю на Майдані, про гроші на Майдані", - звернувся Луценко до депутатки. "Я була на Майдані і бачила твої злочини", - відповіла вона.
"Жуйте гранату", - порадив їй генпрокурор, оскільки нардеп принесла фрукти на засідання.
"Я нагадаю вам історію, якщо ви хочете про хунту. 1934 рік. Австрія. 130 перевдягнених в австрійську форму фашистських спецназівців захоплюють урядовий квартал", - почав він.
"Так, історик у нас генеральний прокурор. Може вам краще викладати?", - спитала Савченко. "… стріляють у прем’єр-міністра. Надамо допомогу тільки тоді, коли підпишеш про капітуляцію і приєднання до фашистської Німеччини. Він помирає від рани, але цього не робить. Через чотири роки Австрія стала частиною Рейху і почались небачені вбивства-звірства мільйонів людей. Далека ця історія для вашої освіти, Надю? Окей. Згадайте Крим. З чого він почався?", - сказав очільник ГПУ

Луценко і Савченко жорстко посперечалися на комітеті.

"Із того, що ви портфелі ділили", - парирувала нардепка. "Із захоплення урядового кварталу. І відділились від України. Із цього почались смерті", - додав Луценко.

Савченко намагалася перевати Луценка. Він знову повторив фразу "Жуйте гранати".

На що вона відповіла: "Може, метнути?".

15 березня Верховна Рада виключила Савченко зі складу Комітету ВР з нацбезпеки та оборони. Того ж дня генпрокурор вніс до парламенту подання про притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт Савченко. За словами Луценка, слідчі мають «незаперечні докази» того, що Савченко особисто планувала і давала вказівки щодо вчинення теракту у сесійній залі ВР. Комітет ВР визнав законними та обгрунтованими подання ГПУ про дозвіл на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт Савченко.

Читайте також:Я хотіла вас налякати: Савченко про звинувачення Луценка у підготовці теракту