Суспільство
22 березня 2018
Порошенко схвалив безоплатну вищу і профтехнічну освіту для учасників бойових дій та їхніх дітей
Закон спрямований на забезпечення єдиних засад надання учасникам бойових дій (незалежно від підстав надання відповідного статусу), особам з інвалідністю внаслідок війни та їхнім дітям державної цільової підтримки для здобуття професійно-технічної та вищої освіти в державних і комунальних навчальних закладах.
news-image

Президент України Петро Порошенко підписав закон "Про внесення змін до деяких законів України щодо державної підтримки учасників бойових дій, осіб з інвалідністю внаслідок війни та їхніх дітей для здобуття професійно-технічної та вищої освіти" (№ 2300-VIII). Про це пише «Є!» з посиланням на Інтерфакс.

Як повідомляє в четвер прес-служба президента України, закон спрямований на забезпечення єдиних засад надання учасникам бойових дій (незалежно від підстав надання відповідного статусу), особам з інвалідністю внаслідок війни та їхнім дітям державної цільової підтримки для здобуття професійно-технічної та вищої освіти в державних і комунальних навчальних закладах.

"Законом надано право на державну цільову підтримку для здобуття професійно-технічної та вищої освіти в таких навчальних закладах усім категоріям учасників бойових дій, особам з інвалідністю внаслідок війни та їхнім дітям. Зокрема, таку державну допомогу буде надано особам, які брали безпосередню участь в антитерористичній операції, у тому числі в складі добровольчих формувань, що в подальшому були включені до складу Збройних сил України та інших законних військових формувань і правоохоронних органів, учасникам бойових дій на території інших країн", - йдеться в повідомленні.

Державна цільова підтримка для здобуття профтехнічної та вищої освіти надається у вигляді: повної або часткової оплати навчання за рахунок коштів державного і місцевих бюджетів; пільгових довгострокових кредитів для здобуття освіти; соціальної стипендії; безоплатного забезпечення підручниками; безоплатного доступу до мережі Інтернет, систем баз даних у державних і комунальних навчальних закладах; безоплатного проживання в гуртожитку; інших заходів, затверджених Кабінетом Міністрів України.

Відповідні зміни внесені до законів України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту", "Про професійно-технічну освіту", "Про охорону дитинства", "Про вищу освіту".

Закон набуває чинності з 1 січня 2019 року.

Як повідомлялося, Верховна Рада України ухвалила цей закон 27 лютого 2018 року. За відповідний законопроект №6298 у другому читанні в цілому проголосували 240 народних депутатів.