Суспільство
24 березня 2018
Смєхова про росіян: Рабська психологія ще жива
Смєхова: Льоша, незважаючи на те, що поїхав, є патріотом Росії, тому що вболіває за Росію.
news-image
Російська акторка Аліка Смєхова в інтерв'ю "Московскому комсомольцу" 23 березня висловила підтримку акторові Олексію Серебрякову, який заявив, що сила, нахабство і хамство є національною ідеєю росіян, предає «Є!».

На прохання прокоментувати це висловлювання Серебрякова Смєхова відповіла, що пишається мужністю актора. За її словами, мало хто з його опонентів "міг би, як Олексій, усиновити двох хлопчиків, узяти бездомних тварин, зіграти потужні ролі". Смєхова вважає, що "вся ця зграя, яка накинулася", не вникла в суть питання і не почула відповіді, водночас "усі просто хочуть причепитися, аби було до чого і кому".

Акторка вважає, що "Льоша, незважаючи на те, що поїхав, є патріотом Росії, тому що вболіває за Росію". За словами Смєхової "у всіх болить душа за те, що відбувається", тому що доводиться збирати гроші дітям на операції, а в державі не працюють "механізми, які мають вирішувати ці питання".

Водночас вона додала, що в Росії зовсім недавно, лише у 1861 році скасували кріпосне право, тому, "на жаль, рабська психологія ще жива". Смєхова вважає, що "люди, які писали доноси – вони звідти". За її словами, "от вони і писали, раби".

На думку акторки, радянський диктатор Йосип Сталін "наче біс, розбудив у людях найстрашніше, темне, у темних людях, а в світлих – ні". Смєхова додала, що в усі часи "були герої, які сиділи по 15, 20 років і нікого не видавали, зберегли людське обличчя".

В інтерв'ю журналісту Юрію Дудю, опублікованому 20 лютого, Серебяков назвав хамство національною ідеєю Росії. 

Досі ні знання, ні розсудливість, ні підприємливість, ні гідність не є національною ідеєю. Національною ідеєю є сила, нахабство і хамство, – сказав він.

У відповідь РФ запропонувала позбавити його громадянства.