Київ
26 березня 2018
Влада Києва готує повний перелік лікарень, де можна укласти декларацію
Передбачається, що терапевт може обслуговувати 2000 пацієнтів, сімейний лікар - 1800 пацієнтів, педіатр - 900 дітей.
news-image
У Києві звершується внесення даних про лікарів первинної ланки до електронної бази даних E-health. Також КМДА розробило інформацію з переліком та адресами медичних закладів, де можна укласти декларацію з лікарем.

Про це на брифінгу розповів директор Департаменту охорони здоров'я КМДА Валентина Гінзбург, повідомляє кореспондент Укрінформу, пише «Є!».

"Столичні заклади і лікарі готові. Більше 90% на ранок були внесені в електронний реєстр даних лікарів первинної ланки. Думаю, що до кінця сьогоднішнього дня 100% будуть внесені дані, електронний цифровий підпис вже працює. Столичні лікарі готові приймати всіх киян для того, щоб підписати декларацію", - сказала Гінзбург.

За її словами, в кожному районі столиці вже розпочалася інформаційна кампанія стосовно вибору лікаря первинної ланки, також наразі департамент готує повний перелік медичних закладів первинної ланки. Столичний чиновник зазначила, що в кожному медзакладі буде черговий кабінет, де пацієнти зможуть укласти декларацію і для цього не обов'язково йти на прийом до обраного фахівця. Вона наголосила, що допомога за направленням лікаря "первинки" до вузьких спеціалістів буде надаватися в повному обсязі.

 Гінзбург підкреслила, що обираючи лікаря, потрібно зважати на те, наскільки близько від вашого місця проживання розташований заклад первинної допомоги. Від цього залежить зручність пацієнта при зверненні за медичною допомогою, а також швидкість її надання у випадку виклику лікаря додому. Також ті мешканці столиці, які постійно в ній проживають, але не мають київської реєстрації, можуть вільно обрати лікаря первинної ланки і укласти з ним декларацію в тому медзакладі, який вони оберуть на власний розсуд.

Гінзбург нагадала, що в Києві вже працює електронний запис до лікарів, ним вже скористалося понад 825 тисяч киян. Декларація з лікарем підписується безстроково, але розірвати її можна в будь-який час, якщо пацієнт забажав змінити фахівця. Для цього необхідно укласти декларацію з іншим лікарем. Всі дані про пацієнта та зміну ним лікаря первинної ланки автоматично будуть фіксуватися в Національній службі здоров'я.

Як повідомляв Укрінформ, з  2 квітня в Україна стартує національна кампанія "Лікар для кожної родини", під час якої кожен громадянин отримає можливість обрати лікаря первинної ланки (терапевта, педіатра або сімейного лікаря) та укласти з ним декларацію про медичне обслуговування.

Вибір лікаря відбувається виключно за бажанням пацієнта і не має прив'язки до місця реєстрації. Для укладення декларації потрібно в будь-який час звернутися до закладу первинної медичної допомоги, де працює обраний вами фахівець, та повідомити по намір обслуговуватися саме у нього. Для укладення декларації потрібно мати паспорт, ідентифікаційний код та мобільний телефон. За дитину до 14 років декларацію укладає один з батьків, для цього потрібно принести свідоцтво про народження дитини. Кінцевого терміну укладання декларацій не існує. Медичні послуги на первинній ланці, згідно з укладеною з лікарем декларацією, будуть надаватися у повному обсязі з липня 2018 року, коли Національна служба здоров'я розпочне виплати за кожного пацієнта. До того часу медичні послуги на первинній ланці будуть надаватися за старою схемою.

Передбачається, що терапевт може обслуговувати 2000 пацієнтів, сімейний лікар -  1800 пацієнтів, педіатр - 900 дітей.

Читайте також:Ректор медуніверситету Богомольця розповіла про свої статки